S človeškimi posegi smo na rob preživetja prignali 1400 vrst ptic

Uredništvo , 05.02.24 ob 06:00

Tik pred izumrtjem je kar ena od devetih vrst ptic. Vse manj ptičjega petja ob jutrih lahko zaznamo tudi sami ...

S človeškimi posegi smo na rob preživetja prignali 1400 vrst ptic

V nedavni študiji, ki jo je izvedel Centre for Ecology & Hydrology Združenega kraljestva (UKCEH), so raziskovalci ugotovili, da je človeški vpliv pripeljal do izginotja približno 1.400 vrst ptic, kar je dvakrat več, kot so prej ocenjevali.

Kako smo prišli do sem?

Deforestacija, invazivne vrste in podnebne spremembe so glavni dejavniki, ki so prispevali k temu uničenju, od obdobja pozne pleistocene dobe pred približno 130.000 leti.

Dr. Rob Cooke, vodilni avtor študije in ekološki modelar pri UKCEH, opozarja, da je človek hitro uničil populacije ptic s habitatno izgubo, prekomernim izkoriščanjem in uvajanjem tujerodnih vrst, kot so podgane, prašiči in psi, ki so plenili gnezda ptic in se borili zanje za hrano.

Študija poudarja, da so se podnebne spremembe, intenzivno kmetijstvo in onesnaževanje v zadnjem stoletju dodatno poslabšali, kar še povečuje nevarnost izumrtja ptic. Znanstveniki opozarjajo, da ima izumrtje ptic "pomembne posledice" za trenutno krizo biodiverzitete, saj so ptice odgovorne za ključne ekološke vloge, kot so raznašanje semen in opraševanje.

»Naša študija poudarja, da smo poleg izgube številnih fascinantnih ptic izgubili tudi njihove raznolike ekološke vloge. To bo imelo kaskadne škodljive učinke na ekosisteme, pri čemer bomo izgubili ne le ptice, ampak tudi rastline in živali, ki so bile odvisne od teh vrst za preživetje,« opozarja dr. Søren Faurby z Univerze v Gothenburgu, soavtor študije.

Med izumrlimi vrstami ptic so tudi ikonični dodo iz Mauritiusa, veliki alk s Severnega Atlantika in manj znani veliki puhek. Študija razkriva, da je od pozne pleistocene dobe izginilo že 640 znanih vrst ptic, od katerih je 90 odstotkov živelo na otokih, ki so bili poseljeni.

Kakšno je stanje danes?

Danes imamo le še približno 11.000 vrst ptic, od katerih bi se lahko dodatnih 700 soočilo z izumrtjem v naslednjih nekaj stoletjih. Dr. Cooke opozarja, da je prihodnost teh vrst odvisna od človeških dejanj in poudarja potrebo po povečanju prizadevanj za zaščito ptic, s poudarkom na obnovi habitata, ki jo vodijo lokalne skupnosti.

Vir: EuroNews Green

[[image_1_ge_576]]