Največji razvijalci sončnih elektrarn so naftni giganti

Uredništvo , 11.01.24 ob 09:27

Paradoks? Podatki kažejo, da v obnovljive vire energije največ vlagajo prav tisti, ki trenutno najbolj onesnažujejo ...

Največji razvijalci sončnih elektrarn so naftni giganti

TotalEnergies, naftni in plinski velikan, se je izkazal kot največji razvijalec sončne energije na veliko, glede na operativne zmogljivosti, pogodbene obveznosti in projekte v izgradnji. Med desetimi največjimi podjetji na svetu je še eno iz globalne skupine velikih naftnih podjetij, pri čemer gre za podjetje BP.

Na lestvici sami naftni giganti

Med največjimi razvijalci sončne energije so podružnice industrijskih in energetskih konglomeratov, hčerinska podjetja družb za upravljanje s premoženjem ter podjetja, ki se osredotočajo izključno na obnovljive vire energije in sončno energijo. Šest podjetij ima sedež v Evropi, tri v Severni Ameriki in eno v Južni Aziji.

Kot so pokazali podatki, se največ sončnih projektov omenjenih podjetij odvija v Severni Ameriki, nato pa predvsem v Azijsko-Pacifiškem območju. Naftni giganti so tako glede na podatke odgovorni za skoraj 145 GW delujočih sončnih elektrarn oziroma sončnih objektov v izgradnji.

»Naftni in plinski super velikan TotalEnergies se je izkazal kot največji razvijalec sončne energije. Adani Green Energy in Brookfield Renewable Partners sta prišla na drugo in tretje mesto. Enel Green Power in Lightsource BP zaključujeta seznam petih največjih razvijalcev,« navaja raziskava.

Naj dodamo še, da je skupna zmogljivost sončne energije v preteklem letu, ki ga obravnava raziskava, presegla 1 TW!

Vir: Balkan Green Energy News

[[image_1_ge_568]]