Najpomembnejši izvozni artikel Črne Gore vas bo presenetil

Uredništvo , 07.01.24 ob 09:25

Kdo bi si mislil, da se na vrh lestvice izvoznih artiklov Črne gore umešča … elektrika!

Najpomembnejši izvozni artikel Črne Gore vas bo presenetil

Električni izvoz Črne Gore je v obdobju od januarja do oktobra 2023 dosegel 190 milijonov evrov ali 35 % celotnega izvoza, predvsem zaradi dobav v Bosno in Hercegovino. Tako je električna energija postala najpomembnejši strateški proizvod Črne Gore, saj naj bi bil njen izvoz vreden približno 4 % bruto domačega proizvoda (BDP) za letošnje leto, kažejo podatki Statističnega urada Črne Gore.

V enakem obdobju lani je bil izvoz električne energije vreden 140 milijonov evrov, kar je predstavljalo 24 % celotnega izvoza.

Letoški presežek električne energije naj bi dosegel 818 GWh, naslednje leto pa načrtujejo presežek 482 Gwh.

Kam torej Črna Gora izvaža svojo električno energijo?

Podatki nakazujejo, da je bila glavna izvozna destinacija črnogorske električne energije Bosna in Hercegovina, na drugem mestu je Srbija, kot tretja pa se na lestvici pojavlja Slovenija. Dodatno je bila električna energija prodana še na Češko, v Švico, na Madžarsko ter na Dansko.

Elektrarne v Črni Gori imajo skupno zmogljivost 1.080 MW.

Črna Gora sicer svojo proizvodnjo električne energijo vedno bolj usmerja v trajnostno smer, tolikšne presežke električne energije pa strokovnjaki pripisujejo prav sončnim elektrarnam, ki so jih nedavno namestili v Črni Gori, slednjih pa bi se naj v prihodnosti namestilo še več.

Vir: Balkan Green Energy News

[[image_1_ge_567]]