Manj embalaže, več časa in denarja

Jerneja Potočnik, 05.05.20 ob 05:05

Ponovna uporaba in »zero-waste« gresta z roko v roki, če pa ju združimo, dobimo nadvse uporabno in zeleno platformo Manj je več – kažipot in stičišče uporabnih informacij za vse, ki jim je mar za prihodnost našega okolja, v svoje življenje pa želijo vnesti nekaj zelenih navad.

Še eden od številnih uspešnih projektov Ekologov brez meja se bliskovito širi po Sloveniji in osvešča pomenu zelenih navad. V letošnjem letu se namreč še posebej osredotočajo na ponovno uporabo, popravilo že uporabljenih izdelkov ter nakupovanju brez embalaže.

Slednje je pripeljalo do snovanja uporabne platforme Manj je več, ki ponuja informacije o mojstrih za popravila, trgovinah brez embalaže po vsej Sloveniji ter novice o tem, kam se podati, če želimo izvedeti kaj novega o ponovni uporabi ter spremembi svojih navad. »Na kratko bi lahko te dejavnosti strnili v stavek, da opozorimo in naučimo ljudi, kako lahko brez hujših naporov spremenijo navade, ki jim bodo prihranile tako čas kot tudi denar,« projekt opisujejo Ekologi brez meja.

Ločujmo, a tudi manj kupujmo

Ločevanje odpadkov je le začetek, ki se ga moramo, če želimo rešiti problem kopičenja odpadkov, predvsem pa odpadne embalaže, lotiti drugače. Z zmanjševanjem količin odpadkov. Korak, ki ga lahko uberemo tudi sami in od nas zahteva le nekaj klikov (najbolj kar na platformi Manj je več), je nakupovanje v trgovinah brez embalaže, ki si prizadevajo, da kupcem izdelke ponujajo v trajnostni embalaži oziroma na način, da kupci v trgovino po izdelek pridejo s svojo embalažo.

Tako lahko že nakup testenin, ki so v naši shrambi gotovo stalnica, v trgovini brez embalaže prihrani precejšen kup embalaže, ki se sicer pridela. Ekologi brez meja o nakupovanju brez embalaže celo povedo: »Če je še pred nekaj leti kaj takega veljalo za čudaštvo, pa to možnost kupci zdaj prepoznajo in jo tudi zahtevajo.«

Zeleni kažipot

Platforma Manj je več načenja tudi problem slabe prepoznavnosti trgovin, ki tak način nakupovanja ponujajo. »Saj bi šel v trgovino s svojo embalažo, pa sploh ne vem, kje bi lahko kaj takega našel …« je stavek, ki ga slišimo večkrat, z zemljevidom vseh slovenskih trgovin, ki ponujajo nakupovanje s svojo embalažo in imajo na svojih vratih nalepko Manj je več, pa so taki pomisleki le preteklost. Četudi na tak način že kupujete, lahko z brskanjem med trgovinami v svojem kraju najdete katero, ki je prej niste poznali. Zemljevid nikakor ni dokončen, saj se projektu pridružuje vse več ponudnikov brez embalaže, ki kažejo smernice za potrošništvo v prihodnosti.

»Zero waste« tudi v Mariboru

Če na zemljevidu trgovin brez embalaže poiščemo Maribor, najdemo kar nekaj trgovin, ki tak način nakupovanja ponujajo.

Tudi mariborska Zelena japka ponuja "zero-waste" nakupovanje.

Nalepka Manj je več označuje, da se v trgovini ponuja izdelke brez embalaže oziroma, da lahko kupci nakupujemo s svojo embalažo.

Še ena mariborska Zero Waste trgovina, foto: Facebook/Zadruga Dobrina

Med njimi so Bio prodajalna Norma Maribor na Žolgarjevi, Eco Green Apple – Zelena Japka na Dominkuševi, Lush Maribor na Gosposki, Mlinarček na Tržaški, Smetka na Gosposki, Zadruga Dobrina na Gosposki in Čajek Cafe na Slovenski ulici.