Lansko leto se je uvrstilo med pet najtoplejših

Uredništvo , 26.03.23 ob 03:20

NASA v svojih meritvah leto 2022 prepoznava kot peto najtoplejše v zgodovini merjenja, podoben trend gre pričakovati tudi v prihodnje.

Lansko leto se je uvrstilo med pet najtoplejših

Leto 2022 je peto najtoplejše leto na Zemlji odkar se pri NASI meri temperature, če po to veljalo tudi za leto 2023, pa bomo lahko celo rekli, da imamo za seboj najtoplejše desetletje v zgodovini. Nič kaj spodbudno, kajne?

V nadaljevanju dolgoročnega trenda segrevanja planeta so bile globalne temperature leta 2022 0,89 stopinje Celzija višje od povprečja v NASINEM osnovnem obdobju (1951-1980), so sporočili znanstveniki z NASINEGA Goddardovega inštituta za vesoljske študije (GISS) v New Yorku.

Segrevanje ni brez posledic

»Razlog za trend segrevanja je, da človek s svojimi dejavnostmi še naprej črpa ogromne količine toplogrednih plinov v ozračje, dolgoročni vplivi na planet pa se bodo prav tako nadaljevali,« je dejal Gavin Schmidt, direktor GISS.

Bill Nelson, upravitelj NASE je ob tem povedal: »Naše segrevanje podnebja že pušča posledice: Gozdni požari so vse močnejši, orkani vse močnejši, suše pustošijo, gladina morja pa se dviguje. NASA se še bolj zavzema, da bi prispevala k reševanju podnebnih sprememb. Naš observatorij za zemeljski sistem bo zagotavljal najsodobnejše podatke v podporo našemu podnebnemu modeliranju, analizam in napovedim, ki bodo človeštvu pomagali pri soočanju s spreminjajočim se podnebjem našega planeta.«

Zatišje emisij v času pandemije se je v letu 2022 vrnilo s polno paro, ponekod so bili izpusti ogljikovega dioksida v preteklem letu celo najvišji doslej, NASA pa je s svojimi tehnologijami največje onesnaževalce opazovala celo iz vesolja.

Kako vemo, kar vemo?

Kako NASA sploh meri temperature? Analiza globalne temperature temelji na podatkih, zbranih na vremenskih postajah in antarktičnih raziskovalnih postajah ter instrumentih, nameščenih na ladjah in oceanskih bojah. Znanstveniki agencije NASA analizirajo te meritve ter jih nato primerjajo s satelitskimi podatki, ki jih od leta 2002 zbira Atmospheric Infrared Sounder na NASINEM satelitu Aqua, in z drugimi ocenami.

Obdobje med letoma 1951 in 1980 tako NASA uporablja kot izhodiščno za razumevanje spreminjanja globalnih temperatur skozi čas, pri čemer upoštevajo tudi stalne podnebne vzorce kot so izrazito hladni ali izrazito topli morski tokovi in podobno.

PREBERITE ŠE: Podnebna kriza ne prizanaša, katere države so najbolj na udaru?

Na povprečno temperaturo v posameznem letu tako vplivajo številni dejavniki, tako je tudi v preteklem letu na nekoliko nižjo temperaturo – očitno bi bila povprečna temperatura leta 2022 brez tega še višja – vplivalo tretje zaporedno hladnega toka La Niña.

Celoten nabor podatkov o temperaturah svetovnega površja do leta 2022 ter vse podrobnosti s kodo o tem, kako so znanstveniki Nase izvedli analizo, so javno dostopni na spletni strani GISS tukaj. Več tudi tu.

Vir: NASA