Kakovost dunajskega zraka dosegla nov rekord

Uredništvo , 25.12.20 ob 05:00

Številke našega onesnaževanja so vse bolj rdeče, zato je novica, da je Dunaju z vsemi ukrepi uspelo doseči najboljšo kakovost zraka v vseh letih merjenja, gotovo spodbudna.

Podatki najnovejših merjenj zraka so pokazali, da je kakovost zraka na Dunaju v letošnjem letu najboljša do sedaj. Izmerjena je bila najmanjša vrednost škodljivih delcev in ogljikovih emisij v vsej zgodovini merjenja, Dunaj pa je s tem kar razpolovil količino nevarnih snovi v zraku od leta 2003, ko je bil rezultat še prav posebej zaskrbljujoč.

Trajnostna mobilnost + veliko dreves = čist zrak

Dobre rezultate je merjenje pokazalo že lani, a šele letošnja številka nakazuje na to, da se kakovost res boljša in da v preteklosti ni šlo le za svetlo izjemo. K dobrim rezultatom je letos prispevala tudi pandemija koronavirusa, ki je korenito posegla v vsakdanjo mobilnost ter vsaj za nekaj časa nekoliko zmanjšala gostoto prometa. Dunaj je v tem času še dodatno poskrbel za kolesarsko infrastrukturo ter še izboljšal sistem javnega prometa, s tem pšaje pokazal, da prav trajnostna mobilnost predstavlja ključ do boljše kvalitete zraka.

O dunajski strategiji ozelenjevanja lahko več preberete tudi v našem prispevku Jesen na Dunaju je … zelena!

Ne le dober javni prevoz in meščani, ki se v službo vozijo s kolesi, za kakovost zraka na Dunaju pomembno skrbijo tudi drevesa, ki jih je vse več. Letos so na dunajski občini ocenili, da jih letno posadijo približno 4500, če pobrskate, pa boste lahko našli prav poseben interaktivni zemljevid, s katerim vodstvo avstrijske prestolnice beleži prav vsako posajeno drevo. O tem, kako učinkovita so drevesa v predelovanju ogljikovega oksida in posledično čiščenju zraka, pa ni potrebno posebej govoriti, mar ne?

Vir: Ekovjesnik