Si predstavljate, da hrano v najljubši gostilni prevzamete v simpatični stekleni posodi, ki jo doma operete in ob naslednjem obisku vrnete? V Parizu ta koncept ni le ideja, ampak trajnostna resničnost!

Foto: Facebook/La Consigne GreenGo

Dostava hrane na dom ali prevzem hrane v bližnji restavraciji sta tudi pri nas v zadnjih letih postala izjemno popularna. Povsem razumljivo – v udobju doma, oblečeni v razvlečeno trenerko jesti hrano, ki vam jo pripravi nekdo drug, predstavlja svojstven užitek. Vse lepo in prav, a kaj ko tak način obrokov prinaša novo serijo problemov. Gore odpadne embalaže. Da, gore …

Se vam ne zdi, da bi »takeaway« lahko privedel do velikih količin odpadne embalaže? V Parizu se dnevno odvrže kar 15 ton odpadne embalaže iz restavracij in trgovin …

Že res, da so restavracije sčasoma prešle od plastičnih in stiroporastih posodic za enkratno uporabo do papirnate ali celo reciklirane embalaže, a to še vseeno ne reši težave odpada. Potencialno rešitev predstavlja poseben sistem povratne steklene embalaže v Parizu.

Ko se preprosto prihrani več ton odpadkov …

Zero waste projekt se je poleti 2021 začel v eni od restavracij 10. pariškega okrožja, od koder je zaradi vse splošnega navdušenja eksplodiral v več kot 80 restavracij in kar nekaj trgovin, nad sistemom povratne steklene embalaže pa bdi La Consigne GreenGo, ki je slednjega v obliki startupa tudi razvilo. In kako je sistem videti?

Preprosto povedano gre za trpežne steklene posode s pokrovi in logotipom Pariza, v katerim je gostom predana hrana za domov. Pogoj za uporabo je le registracija v posebni aplikaciji GreenGo, ki ponudniku pred predajo hrane v posodi omogoči skeniranje enkratne QR kode, s katero se zabeleži uporabnikova »izposoja« posode.

Kupci morajo nato slednjo v restavracijo vrniti v roku enega meseca, sicer se jim zaračuna »kazen« v vrednosti 10 evrov. Dodatno zavarovanje za posodo predstavlja tudi dejstvo, da uporabnik pri nakupu hrane plača še 2 evra kavcije, ki jo dobi ob vračilu posode povrnjeno. Restavracija nato steklene posode dobro opere in jih higiensko neoporečne nato spet uporabi.

GreenGo povod za korenito francosko spremembo

Jasno je sicer, da je sistem povratne steklene embalaže za nekatere restavracije bolj primeren kot za druge – v Parizu je GreenGo zaživel predvsem v verigi Poké Bar Provence, kjer strežejo poké sklede in podobne bowle, pri čemer več kot 60 odstotkov gostov naroči hrano za domov. Po uvedbi sistema povratne embalaže v tej verigi ugotavljajo, da GreenGo uporabi kar tretjina gostov, medtem ko ostali prinesejo svoje posode ali zaprosijo za drug tip embalaže, ki sicer ni povratna, jo je pa mogoče kompostirati.

Posode niso uporabne le v restavracijah, ampak tudi v trgovinah, kjer lahko meso ali druge sveže izdelke namesto v vrečko denete kar v povratno stekleno posodo. Ob tem sistem GreenGo dobiva celo nadgradnjo v obliki pravih »povratnih postaj«!

GreenGo je tako v Pariz prinesel svojevrstno zeleno revolucijo, ki ji bo od 1. januarja 2023 dalje sledila kar vsa Francija. Restavracije s hitro prehrano bodo namreč morale od začetka prihodnjega leta uporabljati posode za večkratno uporabo za jedi in pijače, ki jih strežejo na lokaciji. Si predstavljate McDonad’s brez ikoničnih rdečih žepkov za krompirček?

Vir: Ekovjesnik