Gradnja prve tovarne »zelenih« baterij v Evropi je zaključena

Uredništvo , 06.05.23 ob 03:20

Podjetje ElevenEs je naposled zaključilo gradnjo prve tovarne LFP baterijskih celic – prvih zelenih baterij v Evropi.

Gradnja prve tovarne »zelenih« baterij v Evropi je zaključena

Baterijsko start-up podjetje ElevenEs je sporočilo, da je njihova proizvodna enota v Srbiji popolnoma operativna. Gre za prvo tovarno litijevo-železno-fosfatnih (LFP) baterijskih celic v Evropi. Objekt je postavljen v Subotici, najbolj severno ležečem mestu Srbije, ko bo tovarna končana, kar bi naj bilo leta 2027, pa se bo celoten kompleks ponašal s kapaciteto 8 GWh na leto.

Tovarna posebnih baterijskih celic bo z obratovanjem začela v letu 2026, s čimer bo postala prva tovarna litijevo-železno-fosfatnih baterij v Evropi!

Baterije, ki so zelene!

Ob tem se bo v sklopu tovarne proizvajalo tudi posebne produkte – izdelek EDGE. ElevenEs trdi, da je njihov izdelek EDGE prva baterijska celica brez kobalta in niklja na celini, energija, porabljena v procesu pa je 100 % iz obnovljivih virov – kombinacije hidro, vetrne in sončne energije, kar je še dodatno impresivno!

Pred tem so že napovedali, da bo zmogljivost proizvodne enote, ki bo proizvajala baterijske celice EDGE, znašala 300 MWh. Proizvodna enota se specializira za proizvodnjo kakovostnih LFP prizmatičnih celic ter jih pošilja strankam za vzorčno testiranje, pri čemer so celice primerne za električna vozila, avtobuse, tovornjake in sisteme za shranjevanje energije.

Če bi bili za kolesarjenje v službo plačani, bi se odločili za vožnjo s kolesom? Ponekod je možno prav to!

»Celice baterij LFP trajajo trikrat dlje kot najbolj pogoste konkurenčne tehnologije, zaradi česar so najbolj stroškovno učinkovita baterijska rešitev na trgu. Poleg splošnih koristi LFP kemije celice baterij ElevenEs EDGE ponujajo višjo energijsko gostoto na ravni pakiranja v primerjavi z drugimi LFP celicami.«

Podjetje ElevenEs trdi, da bo LFP postala najpomembnejša baterijska kemija do konca desetletja, saj zagotavlja večjo varnost, nižje stroške in povečano trajnost. »Celice baterij LFP trajajo trikrat dlje kot najbolj pogoste konkurenčne tehnologije, zaradi česar so najbolj stroškovno učinkovita baterijska rešitev na trgu. Poleg splošnih koristi LFP kemije celice baterij ElevenEs EDGE ponujajo višjo energijsko gostoto na ravni pakiranja v primerjavi z drugimi LFP celicami,« so prepričani v podjetju ElevenES.

Zakaj baterije?

Baterijsko skladiščenje je ključna tehnologija v prihodnosti, saj bo omogočalo bolj učinkovito shranjevanje obnovljive energije, ki jo bomo pridobivali iz vetra, sonca in drugih virov. Zato je pomembno, da se razvijajo nove tehnologije baterij, ki so cenejše, trajnejše in bolj varne. LFP baterijske celice predstavljajo velik korak naprej v tej smeri, saj so varnejše in bolj trajne od drugih baterijskih tehnologij.

S tem projektom je ElevenEs postal vodilni proizvajalec LFP baterijskih celic v Evropi in se zavezal k nadaljnjemu razvoju tehnologij za shranjevanje energije. Čeprav obstajajo že drugi projekti, ki se ukvarjajo z razvojem LFP baterijskih celic, pa je ElevenEs s svojim dosežkom dokazal, da je mogoče proizvajati varnejše in bolj trajne baterije ter hkrati prispevati k zmanjševanju ogljičnega odtisa.

S tem, ko se bo LFP tehnologija širila, se bo verjetno zmanjšal tudi strošek proizvodnje baterijskih celic, kar bo omogočilo širšo uporabo baterijskih sistemov za shranjevanje energije. S tem bomo lahko bolj učinkovito uporabljali obnovljive vire energije ter prispevali k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in zmanjševanju našega ogljičnega odtisa.

Vir: Balkan Green News, ElevenEs