Čebele dunajske mestne hiše zaslužne za 180 kilogramov medu

Uredništvo , 19.10.21 ob 06:01

Strehe mestnih stavb so lahko svoj svet in na Dunaju so prostor izkoristili za čebelarstvo. Meščani lahko tako letošnji pridelek dunajskih čebel že poskusijo …

Čebele dunajske mestne hiše zaslužne za 180 kilogramov medu

Avstrijska prestolnica je v preteklih letih načrtno ozelenila ogromno svojih površin, na nekatere pa dodala tudi medonosne rastline, ki so privabile čebele, ob tem pa so na Dunaju nekaj čebeljih družin naselili celo sami. Kam? Na strehe! Ja, prav ste slišali, Dunajčani so prepoznali potencial dodatnega prostora, ki ga je mogoče pridobiti z urejenimi strehami.

Foto: Stadtlandwirtschaft Wien/Imkerei

Foto: Stadtlandwirtschaft Wien/Imkerei

Foto: Stadtlandwirtschaft Wien/Imkerei

Foto: Stadtlandwirtschaft Wien/Imkerei

Če nanje nasadimo nekaj zelenja, lahko služijo kot dom številnim živalim, se uspešno borijo proti emisijam toplogrednih plinov in prispevajo celo k ohlajanju mestne klime. Na nekaj strehah Dunaja tako v manjših panjih domujejo celo mestne čebele, ki so letos pridno pridelale kar precej kilogramov medu.

80 čebeljih družin za kar 200 milijonov čebel

Na Dunaju v spomladanskem in poletnem času živi približno 200 milijonov čebel, po zelenih mestnih površinah pa je postavljenih približno 5000 manjših panjev, eden od njih se nahaja tudi na strehi same mestne hiše. Za mestne čebele seveda skrbijo mestni čebelarji, ki so sporočili, da so čebele omenjenega panja mestne hiše letos pridno pridelale kar 180 kilogramov medu, mestni čebelar Alfred Hauska pa je prvi kozarček letošnje letine pred kratkim ponosno predal županu Michaelu Ludwigu. Med čebel mestne hiše sicer ni na voljo za prodajo, saj ga uporabljajo izključno za humanitarne in družbenokoristne namene.

Na Dunaju v spomladanskem in poletnem času živi približno 200 milijonov čebel, po zelenih mestnih površinah pa je postavljenih približno 5000 manjših panjev, eden od njih se nahaja tudi na strehi same mestne hiše.

Hauska in njegov zet Michael Drachsler, oba čebelarja, tako na Dunaju skrbita za kar 80 čebeljih družin, nekatere domujejo v samem centru, torej na mestni hiši, na strehi hotela Steigenberger, na ulici Herrengasse, pri banki Oesterreichische Kontrollbank, v ulici Strauchgasse, meščani pa lahko medene produkte mestnih čebeljih družin najdejo v medomatu v Donauzentrumu, popularnem dunajskem nakupovalnem središču ter na tržnici Viktor-Adler-Markt ter si z letošnjim medom osladijo hladne jesenske dni.

Vir: Ekovjesnik, Stadtlandwirtschaft Wien/Imkerei