Bo sledila globalna prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo?

Uredništvo , 22.05.23 ob 03:30

Priznana naravovarstvena organizacija WWF je nedavno objavila novo poročilo, s katerim poziva h globalni prepovedi izdelkov za enkratno uporabo.

Bo sledila globalna prepoved plastičnih izdelkov za enkratno uporabo?

World Wildlife Fund (WWF) oziroma Svetovni sklad za naravo je objavil novo poročilo, v katerem poziva k globalni prepovedi škodljivih in nepotrebnih enkratnih plastičnih izdelkov. Poročilo navaja najbolj problematične plastične izdelke in predlaga globalne ukrepe za njihovo odpravo, zmanjšanje ali varno ravnanje z njimi.

Prepovedi za pribor, e-cigarete, mikroplastiko v kozmetiki …

Svetovni sklad za naravo tako poziva vlade, naj podprejo globalne prepovedi in postopno ukinejo škodljive plastične izdelke za enkratno uporabo kot so plastični jedilni pribor, e-cigareti, mikroplastiko v kozmetiki itd. Poziv je bil podan prav pred pogajanji Združenih narodov o sporazumu o onesnaževanju s plastiko, ki bodo potekala v Parizu med 29. majem in 2. junijem 2023.

Svetovni sklad za naravo v poročilu navaja tudi globalne nadzorne ukrepe, ki so potrebni za njihovo odpravo, zmanjšanje ali varno ravnanje. Raziskava ponuja več možnosti, ki lahko prispevajo k reševanju najbolj perečih izzivov onesnaževanja s plastiko v okviru novega globalnega sporazuma.

PREBERITE ŠE: Če bi bili za kolesarjenje v službo plačani, bi se odločili za vožnjo s kolesom? Ponekod je možno prav to!

Izdelki so razvrščeni v dve kategoriji – tiste, ki jih je mogoče pomembno zmanjšati ali odpraviti v kratkem času in tiste, ki jih trenutno ni mogoče pomembno zmanjšati ali odpraviti, vendar zahtevajo globalne nadzorne ukrepe za spodbujanje recikliranja, odgovornega ravnanja in odstranjevanja.

Svetovni sklad za naravo verjame, da bo takšna klasifikacija izdelkov na podlagi tveganja onesnaževanja omogočila učinkovito regulacijo na globalni ravni, namesto zakonodaje za posamezne plastične izdelke, kar bi bilo kompleksno in bi odprlo možnosti za morebitne “praznine v zakonodaji”.

Pomembno delo opravlja tudi WWF Adria

Organizacija poudarja, da smo ujeti v sistem, v katerem proizvajamo ogromne količine plastike, ki presegajo zmogljivosti posameznih držav. To vodi v krizo onesnaževanja, pri čemer najbolj prizadeti niso bogataši, temveč povprečni državljani.

PREBERITE POROČILO

Če ne bomo takoj ukrepali, se bo situacija samo še poslabšala. Po trenutnih podatkih naj bi se do leta 2040 globalna proizvodnja plastike podvojila, opozarjajo v Svetovnem skladu. Kljub temu da je plastika poceni in vsestranska ter ima številne uporabe v različnih industrijah, se skoraj polovica vse plastike uporablja za izdelavo kratkotrajnih ali enkratnih izdelkov, ki se razgrajujejo stoletja.

Prav zato WWF Adria že začenja izvajati aktivnosti za reševanje problema plastike, med drugim tudi odstranjevanje odpadnih ribiških orodij iz morja, ki že stoletja onesnažujejo okolje in hkrati služijo kot pomemben vir za ribolov.

Odprava visoko tvegane in nepotrebnih enkratnih plastike je prvi korak k vzpostavitvi bolj pravičnega in krožnega gospodarstva, vendar pa je pomembno, da sporazum prizna in vključi tudi tiste, ki bi lahko bili prizadeti zaradi takšnih prepovedi, kot so delavci, ki se ukvarjajo s odpadki.

Vir: Ekovjesnik, WWF EU