V prihodnje bomo očitno v parlamentu gledali še en znan obraz.

Novo koalicijo bo Gibanje Svoboda zelo verjetno sestavljajo s strankama SD in/ali Levica. Za oblikovanje vlade potrebuje Golobova stranka 46 glasov, kar pomeni, da se lahko odločajo o tem, ali bodo šli v vlado z eno ali obema strankama. Določen del izvoljenih poslancev bo zelo verjetno tvoril prihajajočo vlado in prevzel mesta državnih sekretarjev, zato bodo na njihova mesta v državnem zboru prišli nadomestni poslanci, piše Žurnal24.

Mesto Goloba bo v državnem zboru prevzel Čebela

V državnem zboru ne bo Roberta Goloba, ki mu bo pripadlo mesto predsednika vlade. Golob je kandidiral v volilni enoti Ljubljana Center, kar pomeni, da bo njegovo mesto v državnem zboru prevzel Bojan Čebela.

V isti volilni enoti je Svoboda dobila še štiri mandate, in sicer Mojca Šetinc Pašek, Urška Klakočar Zupančič, Lucija Tacer in Lenart Žavbi. Če od omenjene četverice še dva kandidata zasedeta neki drug položaj, si lahko mesto v državnem zboru obetata še Alenka Sivka in Igor Papič. 

V volilni enoti Postojna so bili izvoljeni Tamara Kozlovič, Matej Arčon, Robi (Robert) Kanec, Mateja Čalušić in Andreja Živic. Matej Arčon se omenja kot možni kandidat za eno od ministrskih mest, kar pomeni, da bo treba zanj poiskati nadomestnega poslanca. Glede na rezultate bi mandat pripadel Danijelu Bešiču Loredanu, ki pa se že dlje časa omenja kot kandidat za ministra za zdravje. To pomeni, da bi se v parlament uvrstil Aleksander Prosen Kralj, naslednji v vrsti pa je tolminski župan Uroš Brežan, poroča Žurnal24.

Za ministrska mesta se poteguje tudi nekaj znanih imen

Z vstopom stranke SD v koalicijo lahko pričakujemo, da bo mesto v ministrski ekipi prevzela Tanja Fajon, ki je bila izvoljena v volilni enoti Ljubljana Center. V tem primeru bo poslanec postal Jonas Žnidaršič, na tretjem mestu po odstotku prejetih glasov pa je Blaž Zgaga.  Zmagovalka SD v volilni enoti Postojna je Meira Hot. V primeru, da bi ji bila dodeljena katera od drugih funkcij, bi lahko poslansko mesto pripadlo Milošu Bizjaku, ki je prejel drugo najvišje število glasov v tej enoti.

Poslanec bi lahko postal tudi nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček, če Predrag Baković, ki je v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, sprejme kakšno drugo funkcijo. V volilni enoti Celje je največ glasov prejel Jani Prednik, na drugem mestu pa je Andreja Katič. Zmagovalec volilne enote Novo mesto je Matjaž Han, drugouvrščeni pa je Soniboj Knežak. SD je po en mandat dobila tudi v volilni enoti Maribor in Ptuj. V prvi je za poslanko izvoljena Bojana Muršič, drugo najvišje število glasov je dobila Emilija Stojmenova Duh, v drugi pa Damijan Zrim, medtem ko je na drugem mestu Dejan Židan. 

Levica je tokrat osvojila pet mandatov, kar je štiri manj kot leta 2018. V volilni enoti Kranj sta volivce prepričala Miha Kordiš in Ana Černe, v volilni enoti Postojna Matej Tašner Vatovec, v volilni enoti Ljubljana Center Luka Mesec in v volilni enoti Ljubljana Bežigrad Nataša Sukič. Pod pogojem, da Levica postane del vlade in da kateri od naštetih sprejme kakšno drugo funkcijo, bi se v parlament lahko uvrstili Milan Rejc in Jan Podgornik (volilna enota Kranj), Alan Medveš (volilna enota Postojna), Asta Vrečko (volilna enota Ljubljana Center) in Svetlana Slapšak (volilna enota Ljubljana Bežigrad), še navaja Žurnal24.