Okrajne volilne komisije pa bodo danes ugotavljale še izid glasovanja po pošti iz Slovenije. Na uradne izide volitev, ki jih mora Državna volilna komisija razglasiti do 10. maja, pa bo treba še počakati.

Pogovore koalicije pričakovati že v prihodnjih dneh

Na nedeljskih državnozborskih volitvah je največ volivcev obkrožilo stranko Gibanje Svoboda, ki je glede na delne neuradne rezultate dobila 41 poslanskih mandatov. V DZ so se uvrstile še stranke SDS s 27 poslanci, NSi z osmimi, SD s sedmimi in Levica s petimi. Vnovičen prestop parlamentarnega praga pa tokrat ni uspel LMŠ, SAB, DeSUS in SNS, kot tudi ne Konkretno, saj gibanju Povežimo Slovenijo, kot del katerega so nastopili na volitvah, vstop v državni zbor ni uspel.

S svojim rezultatom niso bili zadovolji niti v Levici, ki sicer ostaja v parlamentu. Koordinator stranke Luka Mesec je v nedeljo ob rezultatu, ki je pod pričakovanji stranke, že napovedal, da bo svetu stranke ponudil svoj odstop. Kot je dejal, bo danes odstop ponudil celoten izvršni odbor.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je medtem v nedeljo napovedal, da bodo prvi pogovori o oblikovanju vladne koalicije stekli že v prihodnjih dneh. Pričakuje, da bo vlado mogoče sestaviti v čim krajšem času. Napovedal je pogovore z ostalimi levosredinskimi strankami, na seznamu tistih, s katerimi se namerava sestati, pa ni SDS in NSi.

V nedeljo so sicer prešteli 99,68 odstotka oddanih glasovnic. Volilna udeležba pa je bila 69,71-odstotna.

STA