Domači ljubljenčki so člani naših družin, kar nam poleg neizmernega veselja in družbe prinaša tudi odgovornost za njihovo dobrobit. Kako torej zagotoviti, da bodo naši kosmatinci čim dlje z nami?

Skrb za zdravje naših hišnih prijateljev ni samoumevna, saj je od nas odvisno, kako bodo živeli in ali bodo doživeli srečno in zdravo življenje. Na kaj moramo tako biti kot lastniki hišnih ljubljenčkov pozorni in kaj lahko storimo za njihov zdrav vsakdan?

1. Redni obiski veterinarja

Podobno kot pri ljudeh, je tudi za naše hišne ljubljenčke redno obiskovanje veterinarja ključno. Redno cepljenje, preventivno zdravljenje proti parazitom ter redni zdravstveni pregledi so ključni za ohranjanje zdravja.

Veterinar vam bo svetoval tudi glede prehrane, gibanja in drugih pomembnih vidikov skrbi za vašega ljubljenčka.

2. Uravnotežena prehrana

Pravilna prehrana je temelj zdravja vsakega ljubljenčka. Poskrbite, da bo njihova prehrana uravnotežena in prilagojena njihovi starosti, velikosti ter morebitnim zdravstvenim težavam. Upoštevajte tudi posebne potrebe pasme, saj se lahko med seboj razlikujejo.

3. Zavarovanje za hišne ljubljenčke

Za dobrobit vaših kosmatinčkov in drugih živalskih članov vaše družine lahko poskrbi tudi sklenitev sodobnega, premišljenega in celostnega zavarovanja, ki se zgleduje po trenutno izjemno popularnih zavarovanjih za male živali.

Gre za zavarovanje Naše tačke, ki ga ponuja Zavarovalnica Sava ter je sestavljeno po vzoru najsodobnejših zavarovanj na svetu, ki krijejo vse potrebne veterinarske stroške, vključno z alternativnimi oblikami zdravljenja.


Zakaj skleniti zavarovanje?

Zavarovanje Naše tačke zagotavlja kritje vseh potrebnih in običajnih veterinarskih stroškov do poljubno izbrane zavarovalne vsote, vključno z alternativnimi oblikami zdravljenja.

Gre za prvo zavarovanje te vrste v Sloveniji, ki ponuja tudi asistenco, kar pomeni, da boste prejeli celovito podporo in svetovanje v primeru zdravstvenih težav vašega ljubljenčka. Zavarovanje Naše tačke krije tudi rodovniške pasme, križance in mešance od njihovega 3. meseca do 12. leta starosti, ter omogoča zavarovanje tudi zavetiščnih živali in t. i. nevarnih pasem.

Komu je namenjeno?

Zavarovanje Naše tačke je namenjeno vsem, ki si želite zagotoviti primerno in kakovostno zdravstveno oskrbo za svoje pse in mačke. Stroški zdravljenja, pogina in odškodninskih zahtevkov tretjih oseb zaradi osebne odgovornosti so lahko izredno visoki, zato vam zavarovanje Naše tačke omogoča večjo finančno varnost.

Koga lahko zavarujete?

Pri zavarovanju Naše tačke ni omejitev glede vrste pasme ali mešančka. Zavarujete lahko vse čipirane pse in mačke, ki sodijo v rodovniške pasme, križance ali mešance. Starost vašega ljubljenčka je prav tako pomembna, saj lahko zavarovanje sklenete od 3. meseca starosti pa vse do 12. leta starosti, pri spletnem sklenitvi pa do 4. leta starosti.

Kaj vključuje zavarovanje?

Zavarovanje Naše tačke je sestavljeno iz pet sklopov, ki vam omogočajo, da sestavite najbolj primerno kombinacijo zavarovanj za vaše ljubljenčke:

  • pogin ali evtanazija zaradi nezgode,
  • zdravljenje zaradi nezgode ali bolezni (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi),
  • osebna odgovornost (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi),
  • pravna zaščita (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi),
  • asistenca Naše tačke (ob nadgradnji oziroma dopolnitvi).

Na voljo sta Osnovni paket in Premium paket pravne zaščite. Sklenitev zavarovanja Naše tačke je enostavna, saj vam omogočajo tudi spletno sklenitev. Na spletni strani lahko najdete vse potrebne informacije o zavarovanju, vključno z informativnim izračunom premije glede na izbrane opcije.


4. Dovolj gibanja

Vsak ljubljenček potrebuje dovolj gibanja, da ohrani primerno telesno težo in kondicijo ter izpolni svoje potrebe po raziskovanju in igri. Redni sprehodi, igrače in interaktivne dejavnosti so pomembni za fizično in psihično zdravje vašega ljubljenčka.

5. Skrb za higieno

Skrb za higieno je ključna za preprečevanje bolezni in nelagodja. To obsega redno čiščenje in nego dlake, čiščenje zob, čiščenje mačjih stranišč in menjavanje peskov ter vsakršno zagotavljanje čistega okolja.

S higieno svojih kosmatincev boste posledično prispevali tudi k svojem zdravju, zato tega elementa nikar ne izpustite!

6. Preprečevanje nesreč

Poskrbite za varnost svojih ljubljenčkov tako znotraj kot zunaj doma. Zaščitite jih pred nevarnimi snovmi in situacijami ter poskrbite za varno okolje, kjer se gibljejo.

Dodatno previdnost pri tem nasvetu lahko napravite tudi s sklenitvijo zavarovanja Naše tačke.

7. Sledite veterinarskim navodilom

Če vaš veterinar predpiše zdravila ali posebno nego, se prepričajte, da dosledno upoštevate njegova navodila. Pravilno zdravljenje lahko prepreči hujše zdravstvene težave.

To pomeni tudi, da zdravil in prehranskih dopolnil nikar ne dajajte po svojem občutku, ampak vselej po posvetu s strokovnjakom. Sploh za manjše živali so lahko namreč določena zdravila v nepravilnih odmerkih usodna …

8. Pozornost na znake bolezni

Bodite pozorni na spremembe v vedenju in videzu svojega ljubljenčka.

Če opazite kakršne koli nenavadne simptome, kot so izguba apetita, letargija, kašelj, driska ali kakršne koli druge spremembe, takoj poiščite veterinarsko pomoč. Hitro ukrepanje lahko prepreči širjenje bolezni.

9. Preventivno cepljenje

Zaščitite svojega ljubljenčka pred nalezljivimi boleznimi s cepljenjem. Veterinar vam bo priporočil primerno cepilno shemo glede na pasmo in življenjski slog vašega ljubljenčka.

10. Sterilizacija in kastracija

Če nimate namena vzrejati svojih ljubljenčkov, razmislite o sterilizaciji ali kastraciji. To lahko prepreči neželene mladiče in zmanjša tveganje za nekatere zdravstvene težave, kot so rak na spolnih organih.

11. Zdrava prehranska dopolnila

Če veterinar priporoči, lahko uporabite prehranska dopolnila, ki pomagajo pri ohranjanju zdravja vašega ljubljenčka. Tako so trenutno popularna predvsem dopolnila z glukozaminom, ki pomagajo pri vzdrževanju gibljivosti.

Prisotnost in pozornost

In najpomembnejši nasvet: ljubezen. Hišni ljubljenčki bolj kot vse potrebujejo vašo prisotnost in pozornost. S slednjo in z vsemi zgornjimi nasveti boste lahko poskrbeli njihovo za dolgo in srečno življenje.

Pri vsem tem pa ne škodi tudi, če jim privoščite zavarovanje Naše tačke.