V 35. letih je festival Dobrote slovenskih kmetij, ki bo ta konec tedna (od petka do nedelje) potekal v prostorih ptujskega minoritskega samostana, postal prepoznaven v podzavesti slovenskih potrošnikov, kar je cilj skupnega dela organizatorjev (Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne Občine Ptuj, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter vseh območnih kmetijsko gozdarskih zavodov). 

Razvoj predelave pridelkov v končne produkte se na naših kmetijah krepi in kmetije dobrih praks dosegajo vrhunske rezultate tudi na senzoričnih ocenjevanjih, pravi Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora 35. festivala Dobrote slovenskih kmetij. Dodaja, da so pridobljena priznanja na senzoričnem ocenjevanju v okviru festivalov Dobrot ponos vsake kmetije in jih vedno bolj uporabljajo za promocijo svojih izdelkov ter svoje dejavnosti.

[[image_4_article_66150]]

Odziv kmetij je bil izredno dober 

Odziv kmetij za sodelovanje za 35. festival je bil izredno dober, saj je bilo v 17. skupinah izdelkov do zdaj ocenjenih 888 dobrot, danes (v sredo) bodo opravili še zadnje ocenjevanje, in sicer krušnih izdelkov. Struktura prijavljenih kmetij se spreminja. V zadnjih letih sodelujejo kmetije, ki so aktivne v prodajnem smislu, vedno manj je tistih, ki se na kmetijah s pridelavo in predelavo ukvarjajo ljubiteljsko. 

Med prijavljenimi izdelki prevladujejo krušni, mesni in mlečni. Zlasti izdelkov zadnjih dveh skupin je iz leta v leto več. Med krušnimi izdelki se pojavljajo tudi peciva, testenine, ..., kar pridelujejo usmerjene kmetije, ki s temi produkti iščejo tržne niše. Na ocenjevanje kmetije prijavljajo tudi suho sadje, sokove, kise, olja, žganja, vina, konzervirane vrtnine, ... 

O kvaliteti izdelkov govorijo pridobljeni rezultati, saj že sedaj, brez ocenitve krušnih izdelkov, seznam obsega 365 zlatih, 193 srebrnih in 112 bronastih priznanj. Podelili jih bodo v soboto in nedeljo v okviru letošnjih jublilejnih Dobrot slovenskih kmetij. 

[[image_5_article_66150]]

Nagrajene izdelke si boste lahko ogledali, jih pokusili in tudi kupili 

[[image_1_article_66150]]

Vsak dan v času festivala (med 9. in 18. uro) si boste lahko v minoritskem samostanu ogledali razstavo ocenjenih in nagrajenih dobrot, v šotoru na minoritskem parkirišču bodo na voljo kulinarična razvajanja, na stojnicah pestra ponudba dobrot (okoli 30 stojnic), vse pa bo začinjeno z bogatim spremljevalnim programom. 

[[image_2_article_66150]]

[[image_3_article_66150]]

Prireditev bo v petek, 17. maja, svečano odprla predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar, ki je tudi častna pokroviteljica festivala. Njena prisotnost je svojevrstno priznanje vsem kmetijam, ki nadgrajujejo svojo pridelavo s predelavo in ponudbo pristne slovenske lokalne hrane. "Prisotnost predsednice Republike Slovenije na odprtju pa je pomembno tudi za nas organizatorje festivala, ki vložimo veliko truda, da pripravimo ta praznik slovenskega podeželja. Letos smo dali poudarek pomurski regiji, kjer strokovno delo izvajajo svetovalke in svetovalci Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota. Zahvala za delo in sodelovanje velja vsem svetovalkam in svetovalcem v Javne službe kmetijskega svetovanja Slovenije," je še dejal Pribožič. 

[[image_6_article_66150]]

Nadgradnja pridelave s predelavo in ponudbo Dobrot je edini način da ohranjamo kulinarično pristnost našega podeželja

Dodaja, da se vsem sodelujočim kmetijam, ki so na ocenjevanje prijavile skoraj 900 izdelkov, iskreno zahvaljuje za dobro sodelovanje. "Pridobljena laskava priznanja naj vam služijo za vzpodbudo za nadaljnje delo, promocijo pri prodaji izdelkov in razvoj na vaših kmetijah. Nadgradnja pridelave s predelavo in ponudbo Dobrot je edini način da ohranjamo kulinarično pristnost našega podeželja, kar je tudi del naše kulturne dediščine. Dodaten vir prihodkov na kmetijah s prodajo končnih izdelkov nudi možnost, da mladi ostajajo na kmetijah, razvijajo delovno mesto na kmetiji in ohranjamo podeželje obdelano in živo. Le tako bo zanimivo tudi za razvoj turistične ponudbe, ki potrebuje domačo pristno hrano in doživetje bogastva podeželja, ki ga v Sloveniji imamo v izobilju."