Vratolomni skoki, prehitevanja ter seveda padci, so sestavni del BMX-a.

Vsak izmed nas se še spomni kako smo se v otroštvu z BMX-i podili po peščeni progi na Taboru. Na ta konec smo se vozili praktično s vseh koncev Maribora. Prav zato je bil pogled na zapuščeno progo pred leti precej boleč. K sreči so se našli posamezniki, ki ob propadajoči se progi niso zgolj žalovali. Stvari so leta 2006 vzeli v svoje roke ter ustanovili Športno kolesarsko društvo BSX Racing Team z namenom razvijati kolesarstvo v Mariboru.

Leta 2010 so prevzeli še upravljanje BMX proge in jo iz nevoznega stanja predelali v unikatni BMX park, kjer se lahko organizirajo mednarodna BMX tekmovanja. »Trenutno imamo v društvu preko petdeset članov v starosti od dveh let naprej. V društvu deluje tudi prava tekmovalna ekipa, ki zastopa barve društva na mednarodnih tekmovanjih po vsej Evropi, prav tako pa nekateri zastopajo barve Slovenske BMX reprezentance, društveni trener pa je tudi selektor in trener BMX reprezentance. V društvu imamo že šest let izkušenj z vodenimi treningi, BMX šolo za začetnike in organizacijo tekmovanj na mednarodni ravni«, nam pojasni Tilen Frank, ki je društvo ustanovil skupaj z očetom.

BMX proga v Mariboru

Štirikratni državni prvak v gorsko kolesarskem četveroboju in dolga leta tudi slovenski reprezentant, v BMX pa petkrat državni prvak in tudi dolgoletni reprezentant, se trenutno bolj posveča treniranju otrok. Že tri leta pa vodi tudi Slovensko BMX reprezentanco. Ob tem pa v društvu opravlja še funkcijo predsednika, projektanta in vzdrževalca BMX proge v Mariboru. »Zelo rad delam z mladimi, ko na njih prenašam svoje tekmovalne izkušnje ter jih tako pripravljam na tekmovalno pot. Sicer redno izvajamo BMX treninge ob torkih, sredah in četrtkih. Čez sezono smo na BMX progi v Mariboru, v času zime pa imamo unikatno dvorano PIK halo v Melju, v kateri se najde prava tlačilna proga, startna rampa in fitnes. Med sezono organiziramo tudi BMX tabore, na katere povabimo tuje in domače tekmovalce. Vsako leto organiziramo veliko mednarodno tekmovanje za BMX pokal ALPE – ADRIA Avstrija, Madžarska, Slovenija, Italija in Nemčija, kjer smo lansko leto osvojili pokal za najboljši klub.«

Cilji društva so trenutno povečati obseg članov, ki se udeležujejo BMX šole, med tem ko za drugo leto načrtujejo nastop na Svetovnem prvenstvu, organizacijo Alpe–Adria pokala in seveda vzgojo in športen razvoj otrok, ki jih usmerjajo v BMX kolesarstvo. Le to je temelj za vse ostale kolesarske discipline. Potreba je tudi po električni razsvetljavi, društvenih prostorih in sanitarijah brez katerih ne morejo razvijati tega športa na profesionalni ravni.

Porast obiskovalcev

Želijo si tudi večjega sodelovanja z MO Maribor, saj bodo le tako uspeli v štajerski prestolnici zgradit veliki tlačilni poligon, po katerem se bodo lahko s kolesi, skiroji, rolerji, rolkami… vozili otroci od drugega leta starosti dalje. »Majhen otroški poligon smo ravnokar dokončali in že opažamo porast obiskovalcev,« načrte predstavi Frank, ki v isti sapi našteje še največje uspehe: »Letos smo na državnem prvenstvu osvojili tri državne naslove od skupno šestih in večino drugih ter tretjih mest. Na Evropskem prvenstvu je naš član Miha Čeh osvojil naslov Evropskega prvaka v kategoriji dečkov do osem let. Smo tudi eden izmed najuspešnejših klubov v Alpe–Adria pokalu, letos branimo pokal za najboljši klub prav v tem tekmovanju. Na domačih tleh smo že od vsega začetka najuspešnejši BMX klub v Sloveniji in največje kolesarsko društvo v Mariboru.«