Šport

Zmaga v Kopru: Gol od vratnice. Gol ob koncu. Gol za rojstni dan!

Jaša Lorenčič, 12.12.20 ob 22:08

Maribor je v trdi, napeti in močni tekmi zmagal v Kopru (1:2). Povedli z »bombo« Blaža Vrhovca, izenačil je z evrogolom kdo drug kot Dare Vršič, za zmago pa je zabil Jan Repas od vratnice. Maribor je končno dokazal, da lahko premaga tudi tekmece pri vrhu lestvice. Diši po naslovu jesenskih prvakov.

Vrgli so se eden na drugega. Zabrisali. Kaj se ne bi. Če pa je padel gol za zmago, na drugem koncu države, na Bonifiki, od vratnice, v izdihljajih tekme. Maribor si je podaril najboljše možno darilo za 60. rojstni dan. Kot da bi bilo usojeno. Zmagal je v Kopru in okrepil prednost na lestvici, kjer bodo ostali vodilni še deveti krog zapored. Pred četrtkovim gostovanjem Mure že diši po naslovu jesenskega prvaka. »Sigurno je to velik dan za klub,« je povedal tokratni kapetan Aleks Pihler. Gol za zmago je dosegel Jan Repas, potem ko je Dare Vršič z evrogolom izničil bombo Blaža Vrhovca.

Camoranesi je držal besedo

Mauro Camoranesi ni postavil petih mož v zadnjo vrsto. Seveda ne. Je pa postavil štiri. Kakor je tudi rekel, da bo. In prav tako je držal besedo, ko je napovedal, da bo Aljoša Matko vendarle začel. Ampak ne na desni strani, na krilu, kjer bi znova začel namesto Roka Kronavetra, temveč v napadu, kjer Jan Mlakar očitno še ni bil nared za poln izziv. Skupaj sta zmogla več, varovalka treh vezistov v sredini je več kot zadoščala za obrambo, ki da naj bi bila prenizka za neugodne Koprčane.

Začetek je bil primerno živahen, glede nato, da je bil pred začetkom tekme vrh tesne lestvice še toliko bolj stiščan, ker je Olimpija z zmago proti Taboru na vrhu ujela vijoličaste. Takoj se je dalo videti, da bo Koper iskal priložnost tam, kjer je Maribor tudi vedel, da jo bo iskal. Visoke žoge na visokega Nardina Mulahusejnovića so se vseeno zdele prelahke in preočitne, obenem pa Stefan Stevanović ni izkoristil prostora, ki se mu je ponujal. Če proti Mariboru tega ne izkoristiš, to kasneje obžaluješ.

Bomba Vrhovca za njegov šesti gol

No, vse ostalo je do polčasa pripadlo Mariboru. Ko so pritisnili kanarčke, ti niso znali ali vedeli drugače reagirati, kakor s prekrški ali bloki. Pomanjkanje rešitev je postajal obup. Morda najboljša predstava na sredini poti neposrednim konkurentom za naslov. »Najboljši polčas v prvenstvu,« je po tekmi potrdil tudi Camoranesi.

Koprčani nikakor niso znali zaustaviti fluidnega tranzicijskega napada Maribora, ki je bil večplasten in poln idej. Če ni šlo s predložkom ali preigravanjem, je pa uspelo s strelom od daleč. Če so strele Alexandruja Cretuja še zaustavili, pa Blaža Vrhovca niso. Kako neki bi vendar? Bombo? Od daleč je pomeril, močno, odbitek je bil, takšne strele je Vrhovec letos že rad pretvoril v strele, a večinoma so šli mimo. Ne tokrat. Suvereno, močno, glasno je zabil. Razparal mrežo. Komaj šesti gol, prvi po lanskem aprilu.

In takoj po vodstvu je Maribor imel še eno priložnost, ko je Cretu našel Kronavetra, pa je ta pomeril premalo močno. Ne le to, Maribor bi lahko povišal vodstvo do polčasa, ko je Matko spet zapravil svojo prvo dobro situacijo, nato pa tik pred odmorom še Cretu. Takšna je bila že prva tekma v Ljudskem vrtu, le da je takrat Koper obžaloval zapravljeno. »Upali smo, da bomo dali kak gol več, imeli smo več priložnosti,« je ob polčasu priznal Jan Repas.

Evrogol Dareta Vršiča. Spet.

Nadaljevanje je bilo enako razburljivo takoj o začetka. Maribor je prvič konkretno podcenil Dareta Vršiča, ko je s strani močno pomeril in zadel vratnico ter predramil Ažbeta Juga. Je pa zatresel okvir tudi Maribor, ko je Koper čutil, da bi lahko goste dobil na krivi nogi, pa je Špiro Peričić po kotu zadel prečko.

Vse to je kazalo na trd obračun in vse bolj negotov razplet. In je prišla standardna situacija, o kateri se je Maribor pogovarjal že lani. Dare Vršič res rad da gol Mariboru. Saj je tudi sam tako povedal: »Proti Mariboru mi očitno res grejo prosti streli.« Dal je dva gola lani v pokalu, dal ga je letos v Ljudskem vrtu in dal ga je sedaj. Niso zalegla nova opozorila, naj vendar ne storijo prekrška blizu golu. Pa so ga. In videlo se je, povrhu, da so vijoličasti naštudirali Vršičeve proste strele. Kolikor se je le dalo. Ampak v praksi je Vršič popolno zadel žogo, očitno računal, da Denis Klinar ne bo skočil in da bo Špiro Peričić na črti prekratek. Vrhunski gol, ki pa bi se mu vijoličasti lahko izognili.

Camoranesi tempiral menjave

Po golu je bila podobna reakcija, kakor po prvem. Kdor je zabil, je krenil takoj po še enega in Koper je navalil, da so vijoličasti zelo trpeli, Camoranesi pa je čakal z menjavami. Ampak znova preudarno in kot se je izkazalo zmagovalno.

Maribor je tempiral, kdaj bo skušal še poslednjič stisniti domače. In stiskal je, sicer s čudnimi menjavami, toda Camoranesi je žrtvoval obe krili, da je Maribor naposled zabil po sredini. »Ne vem če je bil ključ do zmage spremembe sistema, nam je dal pa rešitve, ob kateri se gostje niso znašli,« je Pihler po tekmi ocenil trenerjeve uspele ideje.

Jan Repas, trdoživ, marljiv in predan fant, je čakal, da bo dobil odbitek, ravno dovolj potrpežljivo in natančno. Od vratnice. Reakcija ob njegovem drugem golu je povedala vse. Bil je gol za zmago. Bil je gol odrešitve. Bil je gol, ki je pokazal, da Maribor lahko premaga tudi konkurente za naslov. Bil je gol za rojstni dan.

Koper – Maribor 1:2 (0:1)
Strelec:
0:1 Vrhovec (21.), 1:1 Vršič (67.), 1:2 Repas (86.)

Stadion Bonifika v Kopru, brez gledalcev. Igrišče solidno, vreme hladno. Sodnik Matej Jug 6 (Tolmin) ; rumeni karton: Žužek, Rajčević; Požeg Vancaš.

 Koper: Vargić 6, Palčič 7, Rajčević 6, Žužek 6, Jozinović 6, Dodlek 6, Jelić Balta 6 (od 46. Pejić 6), Stevanović 5 (od 46. Knežević 5), Barišič 6, Vršič 7, Mulahusejnović 5; trener: Miran Srebrnič 6.

 Maribor: Jug 6, Klinar 6, Pihler 7, Peričić 7, Kolmanič 7, Vrhovec 7, Cretu 6 (od 86. Dervišević), Repas 7, Požeg Vancaš 6 (od 80. Mlakar), Kronaveter 6 (od 80. Uskoković -), Matko 6 (od 89. Mešanović -); trener: Mauro Camoranesi 7.

Igralec tekme: Jan Repas (Maribor).