Mariborčan ganjen. V razredu laser prihodnje leto na OI v Tokyo.

Mariborski jadralec Žan Luka Zelko je danes dobil tudi uradno potrditev. Prihodnje leto bo v razredu laser nastopil na olimpijskih igrah v Tokyu. Mariborčan je na preteklem svetovnem prvenstvu zasedel šesto mesto, olimpijado pa je v razvrstitvi držav zgrešil za samo eno mesto. Kljub temu se je sedaj vse poklopilo. Po regionalnih ‘Panam’ igrah, ki so se pred kratkim končale v Limi, je Slovenija napredovala za eno mesto kar pomeni, da je dobila mesto na olimpijadi. Tako bo Jadralna zveza Slovenije, na uradno potrditev še čakamo, na olimpijado poslala mariborskega jadralca. Žanu pa motivacije in zagona za naprej ob današnji pozitivni novice kot pravi sam ne manjka.

Čaka samo še uradno potrditev Jadralne zveze Slovenije

Že od zaključnega dneva Panam iger se je potiho govorilo, sedaj pa je tudi uradno, da je Žan Luka Zelko Sloveniji prijadral olimpijsko normo. Po pravilih Svetovne jadralske organizacije World Sailing se dve mesti državam dodelita tudi na tako imenovanih regionalnih igrah. Zadnje so se v Limi v Peruju zaključile 11. avgusta. Zmago je državi Gvatemali prijadral Juan Ignacio Maegli. Prav Gvatemala pa je bila na svetovnem prvenstvu ena od petih držav pred Slovenijo. Ker imajo regionalne igre glede dodelitve norme prednost pred svetovnim prvenstvom, je torej Gvatemalski jadralec zasedel mesto z regionalnih iger, s tem pa se je sprostilo njegovo mesto s svetovnega prvenstva, ki zdaj pripada Sloveniji. Žan Luka Zelko je tako Sloveniji prijadral olimpijsko normo v razredu laser. Ob potrditvi novice je bil presrečen: “Mednarodna jadralna zveza je danes potrdila mesto na olimpijskih igrah. To je zame res nekaj nepopisnega. Za to kombinatoriko sem sicer vedel že od svetovnega prvenstva dalje, a se nisem želel nanjo preveč zanašati.« Jadralna zveza Slovenija bo morala sedaj še uradno potrditi koga od Slovencev bo poslala na olimpijado. »V Sloveniji trenutno v razredu laser ni nobenega jadralca, ki bi lahko na mednarodnih tekmah dosegel to kar sem dosegel jaz na svetovnem prvenstvu. Tako da mislim, da neke dileme koga poslati ne bo,« v smehu dodaja simpatični Mariborčan.

S sproščenostjo do dobrih rezultatov

O olimpijskih igrah sanja vsak športnik. Žan Luka Zelko razlaga da bo olimpijada potrditev njegovega dela in vseh odrekanj v preteklosti. »O olimpijadi sanjam že od malega. Zmeraj sem občudoval športnike, ki so nastopili na olimpijskih igrah. Ko si enkrat tako blizu potem so to tvoje sanje. Za to delaš, zato se odrekaš vsemu in za mano je več kot 15 let treningov. To, da sem se uspel uvrstiti na olimpijado, oziroma da sem priboril Sloveniji mesto, je res nekaj fantastičnega. In to v laser standardu, ki je najštevilčnejša disciplina.« Zelko sicer še ne želi govoriti o ciljih za olimpijske igre. Se pa je na olimpijado letos začel pripravljati še preden je bil uvrščen nanjo. »Že januarja sem pristopil k vsemu tako, kot da sem že uvrščen na njo in mislim, da je bil to pravi pristop. Pravijo, da je dosti v glavi in to se je tudi potrdilo. Sproščenost na svetovnem prvenstvu ter na svetovnih pokalih je bila zame samo potrditev.«

Na prizorišču OI pridobiti čim več dobrih občutkov

25-letni mariborski jadralec se trenutno mudi na Japonskem, kjer se je udeležil predolimpijske regate, tej pa bo sledila še regata svetovnega pokala, na kateri pa bo nastopilo več jadralcev. “Zaenkrat nisem še imel takšnih občutkov na barki kot sem si želel. Nisem tudi dovolj treniral zaradi tajfuna, ki nam je vzel nekaj dni treninga. Si pa želim na naslednji tekmi tukaj pridobiti čim več pozitivnih občutkov.« Želi pa si tudi, da bi dobil svojega uradnega trenerja: “Do tega uspeha mi je veliko pomagal trener Luka Radelić s Hrvaške, s katerim v letošnjem letu neuradno sodelujem, saj preko Jadralne zveze Slovenije nimam dodeljenega trenerja. Želim si, da bi z Luko lahko nadaljeval, da ga bo Jadralna Zveza Slovenije potrdila kot uradnega trenerja in z njim sklenila pogodbo o sodelovanju za obdobje do olimpijskih iger, saj mu zaupam in najino skupno delo že prinaša tudi rezultate.”