Gledljive pa znajo biti tekme Maribora pod Maurom Camoranesijem. O, ja. In živčne, napete, negotove. Zmaga nad Domžalami v Ljudskem vrtu (4:3) je bila živčna, trda, tudi polna napak, ampak najbolj je štel karakter. In posamezni prebliski. Tekme, ki dišijo po zmagoviti miselnosti. Druga zmaga zapored ni veliko, a je več kot doslej nasploh.

Vijoličasti so se morali nagarati, da so ugnali borbene Domžale, ki so se vrnile po dveh tekmah premora. Dvakrat so zaostajali vojijoličasti vmes vodili. Trikrat so obračali rezultat in na koncu je le uspelo. Morda Camoranesiji menja (pre)malo, toda z Aljošo Matkom, ki je igral prvič po šestih tekmah premora zaradi koronavirusa, mu je le uspelo. Zabil je sijajno za trdo prigarano zmago, ki je vijoličaste pripoeljala na vrh

Prvi polčas zaman v iskanju gola

Zgodilo se je prvič. Da je Camoranesi ponovil prvo enajsterico, kar se pri vijoličastih nasploh še letos ni primerilo. Domžal so se lotili zelo visoko, z vsem, kar imajo in v tem trenutku je to še vedno prebijanje po bokih in iskanje, da bo sprva Rok Kronaveter ponudil kakšno dodatno potezoali Rudi Požeg Vancaš kak preblisk. Toda pozabili so, da so moštvo, ki je abonirano, registrirano, naročeno na (vsaj en, tokrat pa kar tri) prejet gol. Sven Šoštarič Karič je uvodoma mojstrsko podal pred gol, naciljal Daria Kolobarića naravnost na glavo. Sunil jo je, Ažbe Jug je le pomahal, Špiro Peričić in Nemanja Mitrović pa bi se še najbolj lahko jezila sama nase.

Še tretjič na zadnjih štirih tekmah je Maribor tako lovil zaostanek, potem ko je na zadnji tekmi v Ljudskem vrtu Koper (1:1) povedel, na Fazaneriji pa so vijoličasti trpko izgubili z Muro (2:0). Reakcija tokrat je bila iskanje hitre igre, takšne, s katero naj bi se še hitreje lomilo in zlomilo tekmece. Camoranesi rad vidi takšno igro, pričakuje igro kratkih, jedrnatih, bistrih podaj, toda še vedno trpi zaključek. Če so koti vmes postali močna plat, se je težko spomniti, kdaj je nazadnje Maribor zabil s prostega strela. Do polčasa se je trudno iskalo kogarkoli v napadu, Jan Mlakar je pomeril z glavo mimo. Pred polčasom je nato zvilo še Juga, ko je na nogo nastavil priložnost Kolobariću, pa se v zadnjem trenutku izvlekel.

Zadeli: Požeg Vancaš, Mlakar, Peričić in Matko

Kar ni uspelo v celem prvem polčasu, je takoj v nadaljevanju, ko je Camoranesi zamenjal šepajočega Nemanja Mitrovića z Aljošo Matkom. Dovolj je bilo, da je bil Martin Milec res sam in po iskanju forme v prvem polčasu je lahko izbiral, komu bo podal. Jan Mlakar je ostro podajo prepustil, od blizu je zabil Rudi Požeg Vancaš.

Da se potrpljenje splača, se je pokazalo nemudoma. Jan Mlakar je iz podaje Rudija Požega Vancaša naredil obrat, gol in resno zadrego Milenku Ačimoviću, novemu selektorju mlade reprezentance, ki ga ni vpoklical v moštvo. Prekrasen gol, solo akcija, vidna kvaliteta.

Toda ko bi naj Maribor končno užival v prigaranem vodstvu, prizemljil svojo igro in Domžale, se je Jugu zgodila napaka, Tončiju Mujan pa posrečen strel, ki je bil neuspela podaja. Komičen gol, ki pa vijoličastim ne more biti smešen. Resnici na ljubo, Jug je vmes dovolj reševal Maribor, ubranil enajstmetrovko v Kidričevem, kar ni opravičilo, sploh na tekmi, kjer je Maribor v štirih minutah podrl, kar je v osmih na 45 podlage zgradil.

Matko vztrajal in dočakal

Zato se je začelo iskanje zmagovitega gola. Prvi je bil blizu Matko, pa zadel zunanji del mreže. Ampak ni le Maribor iskal tretjega gola. Še več, Domžale so ga našle, ko se vijoličasti niso osredotočili dovolj na tiste male napake, ki da jih vedno kaznujejo. Pa niso le male napake, Sven Šoštarič Karić je izkoristil nepozornost in suvereno zabil. Za vijoličaste je to bil že 15 gol na 11 tekmi.

Ni ostalo drugega, kot da je Maribor igral kakorkoli in s komerkoli. Še zlasti, ker je Camoranesi čakal z menjavami in zaupal prvi postavi. Ampak težko je rešitev, če za izenačenje zabije – od vseh – branilec Špiro Peričić. Saj ko teče voda v grlo, ni pomembno, kdo zabije, pove pa več o iskanju rešitev.

Matko je nato že imel na nogi 4:3, a je pri Domžalah nekaj »moral« ubraniti tudi Ajdin Mulalić. Pa Matko, ki se je vrnil potem ko je bil pozitiven na koronavirus, ni obupal. Niti malo, dočakal je podajo v sredino, še mojstrsko ujel žogo, da je zvabil prepoznega Mulalića. Bum, dras. Gol za zmago, ki bi morda lahko bila še višja.

Maribor je zdaj na vrhu z 19 točkami, kolikor jih imata tudi Mura in Koper. Le za točko v izenačeni ligi zaostaja Olimpija. Sledi reprezentančni premor, Maribor nato gostuje pri Bravu.

Maribor – Domžale 4:3 (0:1)

Strelci: 0:1 Kolobarić (12.), 1:1 Požeg Vancaš (48.), 2:1 Mlakar (54.), 2:2 Mujan (58.), 2:3 Šoštarič Karić (66.), 3:3 Peričić (75.), 4:3 Matko (85.)

Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, vreme hladno in jasno, igrišče odlično, sodnik Roberto Ponis 5 (Koper); rumeni karton: Peričić, Matko; Podlogar, Mujan. 

Maribor: Jug 5, Pihler 6, Mitrović 6 (od 46. Matko 8), Peričić 6, Milec 6, Klinar 5, Vrhovec 7, Repas 7, Požeg Vancaš 7, Kronaveter 6 (od 90. Mešanović -), Mlakar 7;trener: Mauro Camoranesi 7.

Domžale: Mulalić 5, Adamov 5, Dobrovoljc 6, Vuklišević 6 (od 74. Sikošek 6), Karič Šoštarič 7, Pišek 7 (od 93. Perc), Svetlin 6, Ibričić 6, Mujan 7 (od 82. Vuk), Podlogar 5, Kolobarić 6; trener: Dejan Djuranović 6.

Igralec tekme: Aljoša Matko (Maribor).