Na svoji zadnji dirki sezone po Lombardiji je med Bergamom in Comom (255 km) prepričljivo slavil po samostojnem pobegu v zadnjih 48,5 km in še četrtič zapovrstjo dobil zadnji spomenik sezone. S tem je postal šele drugi kolesar s tovrstnim dosežkom.

Slabih 50 kilometrov pred ciljem se je podl v beg

Šestindvajsetletni slovenski as je po izjemnem delu svoje ekipe na račun prišel na zadnjem zahtevnejšem vzponu in tekmecem pobegnil slabih sedem kilometrov pred vrhom vzpona Sormano (12,9 km/6,4 %) oziroma 48,5 km pred ciljem. Hitro si je nabral pol minute naskoka pred zasledovalci, na vrhu klanca pa je imel 1:10 minute prednosti.

S samostojno vožnjo je po nevarnem spustu nadaljeval vse do Coma in z visoko dvignjenimi rokami v mavričasti majici z belimi hlačkami slavil prepričljivo zmago. Drugi je ciljno črto z zaostankom 3:16 minute prečkal Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), tretji pa Italijan Giulio Ciccone, ki je za zmagovalcem zaostal 4:31 minute.

Spisal zgodovino

Pogačar (UAE Team Emirates) je spisal nov zgodovinski uspeh v svoji karieri. Postal je šele drugi kolesar, ki je štirikrat zapovrstjo slavil na katerem od spomenikov. Nazadnje je to med letoma 1946 in 1949 uspelo Italijanu Faustu Coppiju prav po Lombardiji.

S četrto zmago na zadnji italijanski klasiki je Pogačar zdaj le še eno oddaljen od legendarnega Coppija (5), na večni lestvici po zmagah na klasiki odpadajočega listja pa se je izenačil še z enim Italijanom Alfredom Bindo.

Tratnik zaradi bolezni ni startal

Na dirki bi morala nastopiti še dva Slovenca, a Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) zaradi bolezni ni startal. Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil aktiven v številčnem pobegu, a je bila glavnina pod vodstvom ekipe iz emiratov ves čas dovolj blizu in ni ponudila možnosti za presenečenje iz ubežne skupine.