Slovenska zmagovalca je ločila le desetinka točke.

Na finalu svetovnega pokala v Planici so slovenski skakalci osvojili dvojno slovensko zmago. Timi Zajc je zmagovalec zadnje tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih, Anže Lanišek pa je osvojil drugo mesto. Slovenska letalca je ločila le desetinka točke. Avstrijec Stefan Kraft je osvojil tretje mesto in Domen Prevc četrto. Žiga Jelar je bil šesti.

Že tretja zmaga za 22-letnika

Slovenski skakalec Timi Zajc (455,1 točke) je zmagovalec zadnje tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Pred 13.500 gledalci v Planici je na finalu najboljših 30 v svetovnem pokalu svetovni prvak za vsega desetinko točke premagal Anžeta Laniška. Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (445,1).

Za 22-letnika iz Hramš, ki je v Planici pred slabim mesecem dni postal tudi svetovni prvak na veliki skakalnici, je bila to tretja zmaga v karieri. Prav vse je slavil na letalnicah. Na tekmah v Planici je sploh prvič stal na stopničkah za svetovni pokal.

Zajc je kot že običajno ta konec tedna znova skočil z nižjega naleta na zahtevo glavnega trenerja Roberta Hrgote, v finalu kar z dveh mest nižje kot tekmeci. Poletel je 234 m in dobil kar 27,3 dodatne točke in zanesljivo prevzel vodstvo.

Po tem skoku je bilo že znano, da bo tudi na tretji planiški tekmi slovenski skakalec na stopničkah. Japonec Naoki Nakamura je kot naslednji precej zaostal, tudi Kraft ni premagal Zajca in zaostal natanko deset točk.

Na vrhu sta bila le še dva Slovenca. Najprej je Domen Prevc (441) zaostal tako za Zajcem kot Kraftom s poletom dolgim 232 m. Lanišek je skočil 242 m, prejel tri dvajsetice, na koncu pa z najmanjšo možno razliko končal na drugem mestu.

Po bolezni se je za zadnjo tekmo vrnil tudi Žiga Jelar (429,1) in takoj ujel pravi ritem. Vključno s poskusno serijo je skakal zelo dobro, v finalu pa je po 236,5 m dolgim poletom s sedmega mesta napredoval na šesto. Lovro Kos (392,9) je v drugi seriji izgubil štiri mesta in zadnjo tekmo sezone končal na 20. mestu.

Skupni seštevek v poletih si je s tretjim mestom zagotovil Kraft, ki je izkoristil slabše polete Norvežana Halvorja Egnerja Graneruda na zadnji postojanki svetovnega pokala.

“Skok je bil res fenomenalen”

V Planici imam zdaj na vseh skakalnicah zmago, razen na majhni. Zelo sem vesel. Hvala tudi Robiju (Hrgota, op. STA), da je v taktičnem smislu pripomogel k uspehu. Zelo lepo sem zaključil sezono z zmago pred domačimi navijači,” je v prvi izjavi za RTV Slovenija dejal zdaj trikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal.

Skok je bil zelo dober, prekrasen, kaj dosti ni za komentirati. Šolsko,” je še dodal Zajc in se potem v studiu RTV Slovenija zahvalil tudi “vzorniku” Petru Prevcu, ki v Planici zaradi posledic padca na SP ni skakal.

Bil je boljši, to je treba sprejeti. Naredil sem dva super poleta, 242 m in nisem zmaga. Telemark sem pa spodaj ‘prilepil’, to je pomembno,” pa je po kar sedmih dvajseticah za slog za RTV Slovenija dejal Lanišek. “Skok je bil res fenomenalen. Tisto, kar včeraj nisem naredil, mi je danes uspelo,” je še dodal tretji najboljši skakalec te sezone, poroča STA.