Evropska odbojkarska konfederacija (CEV) je po končanem evropskem prvenstvu potrdila, da bo Slovenija ena od osmih reprezentanc, ki se bodo januarja med seboj pomerile za zadnjo olimpijsko vozovnico za Tokio 2020. Ob Slovencih in gostiteljih Nemcih bodo v Berlinu nastopili še Srbi, Francozi, Belgijci, Bolgari, Nizozemci in Čehi.

Slovenci so na sedmem mestu

Po še drugem srebrnem odličju v zadnjih štirih letih je pred slovenskimi odbojkarji že nov cilj, nastop na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre v Tokiu 2020. Ta bo od 5. do 10. januarja v Berlinu, Slovenci pa so si uradno udeležbo zagotovili po tem, ko je evropska zveza objavila novo lestvico. Na njej vodijo Srbi pred Rusi ter Poljaki in Francozi, ki si delijo tretje mesto, peti so Italijani, šesti Belgijci, Slovenci pa na sedmem mestu, kar je doslej tudi najvišja uvrstitev Slovenije v evropski razvrstitvi.

Olimpijski nastop le zmagovalni izbrani vrsti

Slovenski odbojkarji se bodo na kvalifikacijskem turnirju pomerili z Nemčijo, Češko in Belgijo. V drugi skupini bodo igrale Srbija, Francija, Bolgarija in Nizozemska. Najboljši izbrani vrsti iz obeh skupin se bosta prebili v polfinale, olimpijski nastop v deželi vzhajajočega sonca pa si bo izborila le zmagovalna izbrana vrsta z berlinskega turnirja. Nastop na olimpijskem turnirju so si doslej že zagotovile Brazilija, ZDA, Italija, Poljska, Rusija, Argentina in Japonska.

Slovenske odbojkarice na evropski lestvici na 21. mestu

Pri ženskah sta na olimpijski turnir od evropskih reprezentanc uvrščeni Srbija in Rusija, za preostalo mesto se bodo borile Italija, Nizozemska, Turčija, Nemčija, Bolgarija, Poljska, Belgija in Hrvaška, so še sporočili iz Odbojkarske zveze Slovenije. Slovenske odbojkarice, ki so letos drugič doslej nastopile na EP in zasedle 16. mesto med 24 reprezentancami, na evropski lestvici zasedajo 21. mesto. Prve so Srbkinje, druge Italijanke, tretje pa Nizozemke.