Nogometni klub Kovinar, klub s 70-letno tradicijo in dejstvom, da je ustvaril številne legende slovenskega nogometa, ponovno raste po klubskem kolapsu leta 2017. Klub s Tezna, kjer je svojo športno pot začel tudi eden od največjih Zlatko Zahović, je letos poleti sklenil sodelovanje z nemškim drugoligašem Heidenheimom. Po drugi strani, pa se na Kovinarju borijo s prostorsko stisko in neustrezno infrastrukturo, zaradi česa otroci treninge končujejo dobesedno v temi.

29. marca leta 1995 je Slovenija v Ljudskem vrtu pred približno 3000 gledalci zabeležila zgodovinsko zmago v kvalifikacijah za Euro 1996. Zanimivo za našo današnjo zgodbo je, da so v takratni reprezentanci Slovenije bili štirje nogometaši, ki so del svoje športne poti preživeli na Teznu oziroma NK Kovinar.

Leta 1995 so na omenjeni tekmi, prvi zmagi za Slovenijo, od bivših igralcev Kovinarja nastopali Zlatko Zahović, Branko Zupan, Aleš Križan in Peter Binkovski. Na izjemen podatek nas spomni današnji predsednik in prvi mož tezenskega kluba, Robert Bobič, bratranec aktualnega športnega direktorja Herte Fredija Bobiča.

Robert Bobič (levo) in Fredi Bobič (desno), športni direktor Herte. Foto: osebni arhiv Roberta Bobiča

NK Kovinar je klub s 70-letno tradicijo, ki je zabeležil velik del slovenske nogometne zgodovine.

“Na Teznu so vedno bili talenti,” poudari Bobič, katerega zgodba se je na Kovinarju v vlogi predsednika začela leta 2017, ko je stanje v klubu bilo milo rečeno slabo. “Spomnim se, da na prvem treningu, konec avgusta leta 2017, je prišlo šest trenerjev in 25 otrok,” je odkrito o enem od najtežjih trenutkov kluba dejal Bobič in nadaljeval. “Eden od bivših trenerjev takrat ni verjel v boljše čase, v našo zgodbo in je odpeljal 15 otrok v Dogoše.”

V petih letih iz 25 na 120 otrok

Začelo se je torej vse na novo, praktično konec poletja 2017, zelenica tezenskega stadiona je bila prav tako v obupnem stanju. “Dobesedno smo z grabljami pulili plevel, igrišče je bilo rjavo. Zbrali smo se tisti, ki nam Kovinar nekaj pomeni, trenerji in vsi ostali, da smo uredili stvar po stvar.”

Klub danes beleži 120 otrok, nad katerimi bdi 10 licenciranih trenerjev; vodja nogometne šole Kovinar je Benjamnim Pratnemer, trenerji pa David Markl, Danijel Ivanič, Denis Pratnemer, Aleš Petešev, Deni Celinger, Bojan Majcen, Ervin Vidovič, Timotej Bobič, Boris Toplak in Rajko Prelec. Po drugi strani, pa brez ustrezne infrastrukture klub ne more storiti koraka naprej. “Tisto kar nujno potrebujemo je eno dodatno igrišče z umetno travo in reflektorji. Sedaj, ko se je ura premaknila, končujemo treninge v temi. Enostavno ne gre. Imamo 120 otrok, naslednjo leto dodajmo še mladinsko ekipo, prostorska stiska je prevelika.”

120 otrok danes trenira na Kovinarju v selekcijah od U7 do U17

V klubu so potrdili, da so za reflektorje predračune poslali tudi na Šport Maribor, ki je lastnik in obenem odgovoren za športne objekte v Mariboru. Novo vodstvo Kovinarja je prav tako iskalo alternativne rešitve z rabljenimi reflektorji, a v klubu si trenutno niti tega ne morejo privoščiti.

Na Teznu potrebujejo reflektorje in igrišče z umetno travo

Igrišče z umetno travo je zelo pomembno v zimskem obdobju, saj so drugače prisiljeni večino selekcij seliti v telovadnico TŠC-ja, ki nudi sicer dobre pogoje, a je hkrati zelo draga. “To je velik strošek, če bi imeli svoje igrišče u umetno travo, bi praktično z izjemo najmlajših lahko trenirali večji del časa zunaj.”

Robert Bobič, predsednik NK Kovinar in Denis Pratnemer. Foto: Filip Džeba / Maribor24.si

Zelo pomembno v celi zgodbi je tudi financiranje mariborskega športa, ki ne glede na število otrok zahteva omenjeno piramid selekcij do mladine. Na Kovinarju sta lani za popolno piramido manjkali dve selekciji. “Letos imamo prvič kadete, drugo leto je plan dodati še mladince. Mi dobimo 20% kot dobijo ostali, ki imajo popolnjene selekcije. S tem smo v velikem hendikepu, ker ni važno število otrok, niti delo z otroci, ampak da imaš vse selekcije.”

O NK Maribor

“Kar se tiče sodelovanja z NK Maribor, ga ni. Edino kar morda oni vidijo kot sodelovanje je, da ko imamo kakšnega dobrega igralca  rečejo, ta bi bil za nas. Mislim, da z ostalimi klubi ravnajo enako.”

Cilj kluba pa ni samo kvantiteta temveč tudi kvalitetno delo. “Ponekod se dogaja, da skupina presega 12 otrok, tam obvezno dodamo enega pomočnika oziroma trenerja, da se lahko čim bolj posvetimo kvalitetnemu delu in otroke naučimo več individualne tehnike. Treningi so pri vseh selekcijah štirikrat na teden, z izjemo najmlajših U7.” V klubu že povedo, da so cilji, da bi se čim prej uvrstili v višji rang tekmovanja v kategoriji U15 in U17.

O klubski legendi Zlatku Zahoviću:

“Moramo biti iskreni in reči, da stika do sedaj nismo iskali.  Vemo, da je Zahović eden redkih, ki poudari, da je začel nogometno pot na Kovinarju. On bo za vedno ostal zapisan kot legenda tega kluba, če nam lahko pomaga, odpre kakšna vrata, ali pride na naš turnir podeliti pokale bomo izjemno ponosni.”

Sodelovanje z nemškim drugoligašem

Za konec še o enem velikem koraku ekipe Roberta Bobića in NK Kovinar, je sodelovanje z nemškim drugoligašem Heidenheimom.

120 otrok danes trenira na Kovinarju v selekcijah od U7 do U17

Sodelovanje se je začelo letos poleti, ko so se mlajše selekcije odpravile prvič v majhno mestece med Stugartom in Munchenom. “Odigrali smo prijateljsko tekmo, videli tudi en drugi svet. Dogovorili smo se za nadaljnje sodelovanje. Meseca marca najprej odidejo gor trenerji, ki bodo dobili vpogled v njihovo delo, videli morda kje lahko napredujejo. Verjamem, da bo to odlična izkušnja za vse naše trenerje.”

Za tem se bodo v Nemčijo odpravile še dve mlajši selekcija kluba: “Aprila se bomo udeležili njihovega turnirja, maja pa smo dogovorjeni za prijateljske oziroma trening tekme. ” O tem, če bodo oni povabili mlajše selekcije Heinenheima na turnir v Maribor, pa je Bobič precej odkrito dejal, da se trenutno v stanju kakršnem je objekt na Kovinarju, sramujejo tega vabila.

Boste si verjetno ogledali tudi njihovo člansko tekmo? “Zagotovo. Že pri prvem potovanju smo ciljali na to, vendar je takrat bila ravno reprezentančna pavza. Smo pa izkoristili ta čas za ogled Alianz Ariene v Munchenu in otrokom omogočili krasno doživetje.”

Kot je dejal za konec Robert Bobič, ki je svojo nogometno kariero prav tako preživel na Kovinarju, nikoli ne veš kdaj bo eden od njihovih fantov dobil priložnosti zaigrati morda v trenutno nemškem drugoligašu.

Heidenheim je včeraj v derbiju 2. nemške Bundeslige z rezultatom 2-0 premagal Paderborn (TV prenos na Šport TV) in s tem skočil na tretje mesto.


Standings provided by Sofascore