Vizija Hokejskega kluba Maribor je, da želijo čim več otrok navdušiti za hokej in na ta način okrepiti mladinski pogon.

Korenine mariborskega hokeja segajo že pred 2. svetovno vojno, ko sta v okviru smučarskega kluba v Mariboru delovali sekciji za drsanje in hokej na ledu. Prva tekma v hokeju je bila organizirana leta 1949 pri Treh ribnikih. Do leta 1963 se je hokej igral na drsališču ob Tržaški cesti, leta 1974 pa je bila zgrajena umetna drsalna ploskev. V sredini osemdesetih let je hokejski klub Avtoprevoz Maribor igral v prvi zvezni hokejski ligi Jugoslavije. V odbodju samsotojne Slovenije je HK Maribor v sezoni 1997/98 dosegel največji uspeh v zgodovini hokeja na ledu v Mariboru. Članska ekipa se je uvrstila na prvo mesto skupine »B« državnega prvenstva, kar je pomenilo skupno peto mesto med devetimi ekipami. Vsekakor HK Maribor v slovenske prostoru velja za dobro organiziran in stabilen športni kolektiv. Več o zgodovini kluba si lahko preberete tukaj.

Hokejsko drsalni klub (HDK) Maribor želi priti na stara pota slave, zato se pristojni v klubu trudijo stvari postaviti na svoje mesto, ne glede na razmere in pogoje.

Iskanje rešitev odvisno od finančnega vidika

Danes se klub postavlja na drugačne stebre in poskuša postaviti stvari tako, da bo to najbolje za vse vpletene v klubu, se pravi trenerje, igralce, mlade športnike in njihove starše. Prvi človek Hokejskega kluba Maribor Lisjaki Mitja Robar, nekdanji reprezentant, ki trenutno v klubu opravlja funkcijo predsednika in trenerja članske ekipe, nam je o viziji kluba pojasnil, da je žal finančni vidik delovanja kluba tisti, ki jih usmerja pri iskanju določenih rešitev.

Želimo biti najboljši, dati otrokom nekaj več, kot si sploh znajo predstavljati, jim pomagati odrasti stran od pasti sodobnega odraščanja ter jih navdušiti za šport in športno življenje.

V ospredju so mladi

Vizijo kluba lahko predstavimo zapleteno, lahko pa tudi enostavno. Želimo biti najboljši, dati otrokom nekaj več, kot si sploh znajo predstavljati, jim pomagati odrasti stran od pasti sodobnega odraščanja ter jih navdušiti za šport in športno življenje. Kot največji hokejski klub v severovzhodni Sloveniji si prizadevamo za množičnost in popularizacijo hokeja v regiji. Čim več otrok želimo navdušiti, po našem prepričanju, za najboljši šport na svetu in tako seveda okrepiti naš mladinski pogon. Hokejski in osebnostni razvoj Lisjakov in Lisičk nam je na prvem mestu, saj si v prihodnosti želimo kakovostnega in na najvišjem nivoju konkurenčnega članskega moštva, sestavljenega iz večinsko domačih igralcev. V ospredju so pri nas mladi, zato tudi pripravljamo prenovo logotipa, da ga znova približamo otrokom,” pojasnjuje Robar, ki je tudi sam prve hokejske korake napravil na mariborskem ledu. V klubu si prizadevajo tudi k modernizaciji, zato so oblikovali nov logotip in se tako vračajo k starim črno-belim barvam.

 

Lisjake je vodil tudi Matjaž Kopitar

Da je HDK Maribor v slovenskem hokeju pustil velik pečat govori dejstvo, da je iz vrst Lisjakov prišlo precej reprezentantov. Poleg Robarja iz Maribora prihaja tudi nekdanji reprezentačni kapetan Jan Muršak, ki je med drugim branil tudi barve moskovskega CSKA-ja v ligi KHL. Robar pojansjuje, da trenutno za Rise igrajo še nekdanji Lisjaki Matija Pintarič – najboljši vratar francoske lige, Miha Verlič, član Pingvinov iz nemškega Bremerhavena. Iz Maribora prihaja tudi najboljši strelec Risov na zadnjem svetovnem prvenstvu in član ameriških Pingvinov iz Pittsburgha Jan Drozg ter branilec, ki trenutno nastopa za HK SŽ Olimpijo, Miha Štebih.

Na vrata reprezentance trka tudi član Bikov iz Salzburga Aljaž Predan, ki je za Rise odigral nekaj pripravljalnih tekem. Med drugim je nekaj časa pri Lisjakih v vlogi trenerja preživel tudi zdajšnji selektor Risov Matjaž Kopitar. V naši hokejski akademiji pa se valijo tudi talenti iz tujine, zato sta bivša Lisjaka tudi reprezentant Srbije Viktor Kastel in Bolgarije Reimand Mladenov,” je še povedal Robar.

Otrokom je glavna motivacija zabava

V HDK Maribor se še posebej posvječajo delu z mlajšimi hokejisti. Trener mlajših selekcij Luka Jurić pove, da je otrokom glavna motivacija za igranje hokeja zabava in da je hokej noro dober šport za otrokov razvoj. “Je najhitrejši ekipni šport na svetu in zato izredno dinamičen šport, ko se lahko v vsakem trenutku igre zgodi nešteto možnih situacij. Zraven sklepanja prijateljstev za življenje in tovarištva, ki ga ekipni športi prinesejo, sta nepredvidljivost in hitrost igre tista, ki sta glavni razlog, da se otroci odločijo za hokej in morda še pomembneje, v njem ostanejo. Prinese jim tudi samostojnost, ki je danes tako zelo ogrožena pri mladih,” še dodaja.

Mladostniki prehitro odhajajo v tujino

Treningi so prilagojeni starostnim skupinam, sledijo pa mednarodnim smernicam razvitejših hokejskih držav. “Delamo po strokovnem programu, ki je bil pripravljen v sodelovanju s Hokejsko zvezo Slovenije in drugimi mednarodno priznanimi trenerji ter hokejskimi akademijami. Temelj dolgoročnega razvoja naših igralcev sloni na treh K-jih: kompetence, kognitivne sposobnosti in karakter. Začnemo z zabavo in razvojem ljubezni do hokeja pri najmanjših, skozi leta pa se količinsko večajo obveznosti in s tem tudi zavzetost, ki pelje vse do resnega članskega hokeja doma ali profesionalnega nivoja v tujini,” pojasnjuje Jurić in hkrati dodaja, da ga žalosti, da se mladostniki dandanes prehitro odločajo za odhod v tujino, saj so v preteklosti skoraj vsi naši najboljši proizvodi, ki so ali pa še nastopajo za slovensko reprezentanco, zaigrali za člansko ekipo Maribora. “Odhod premladih igralcev je problem, s katerim se srečujemo praktično vsi klubi v vseh športnih panogah, a dokler so starši pripravljeni izredno dobro plačevati obljube o pravljični deželi v tujini, na to ne moremo vplivati. Žal,” dodaja.

Odhod premladih igralcev je problem, s katerim se srečujemo praktično vsi klubi v vseh športnih panogah, a dokler so starši pripravljeni izredno dobro plačevati obljube o pravljični deželi v tujini, na to ne moremo vplivati.

Treningi so prilagojeni trenutnim razmeram

Organizacija treningov in delovni proces sta prilagojena razmeram (obvezne maske v dvorani, razkužila na več mestih, ločeni vhodi po selekcijah, itd.) Treningi so od sprostitve prvih omejitev glede Covida v polnem teku. Maj in junij sta bila namenjena fizični pripravi in treningom na prostem, tako da ni bilo težav, od 10. avgusta pa so trenirali tudi na ledu. “Sicer bi si želeli ledu že kak teden prej, a smo ga zaradi spleta okoliščin letos dobili malo kasneje, soočamo se pa s podobnimi izzivi kot vsi športni klubi – socialno distanciranje, ki je pri najmanjših praktično nemogoče, nenehno opozarjanje glede higiene rok, razkuževanja in nošenja mask, urejanje prostorov, da so otroci kar se da ločeni itd,“.

Socialno distanciranje je pri najmlajših praktično nemogoče.

Dodatne težave so imeli tudi pri organizaciji delavnic za trening možganov, ki jih v klubu organizirajo v sklopu Hokejske bralne postave, a so z nekaj improvizacije uspeli rešiti tudi to prepreko. “Zaradi Covida imamo dodatno delo tudi pri organizaciji tekem (bodisi pridobivanje in hranjenje podatkov o osebah, ki sodelujejo na domači tekmi, bodisi dodatne evidence ob odhodih na tekme), tako da je dela zares več, predvsem birokracije,” je še pojasnil Jurić.

V klubu vabijo obiskovalce na domače tekme

Prva domača tekma proti ekipi HK Triglav Kranj bo na sporedu v soboto, 26. 9. 2020 in bo odprta za gledalce, zato v klubu vabijo vse, da pridejo podpreti domače moštvo na poti do prve domače ligaške zmage. Robarjeva rezultatska pričakovanja za letošnjo sezono so uvrstitev v polfinale državnega prvenstva v kategoriji članov in osvojitev državnega prvenstva v kategoriji članic. Spored tekem članske ekipe:

Sobota, 26. 9. 2020 – doma – HK Triglav Kranj

Torek, 29. 9. 2020 – v gosteh – HK Slavija Jr.

Sobota, 3. 10. 2020 – v gosteh – HD Hidria Jesenice

Sobota, 10. 10. 2020 – doma – HK MK Bled

Četrtek, 15. 10. 2020 – doma – HK TRUE Celje

Sobota 24. 10. 2020 – v gosteh – HK Triglav Kranj

Četrtek, 29. 10. 2020 – v gosteh – HK TRUE Celje

Sobota, 14. 11. 2020 – v gosteh – HK MK Bled

Torek, 17. 11. 2020 – doma – HK SŽ Olimpija

Sobota, 21. 11. 2020 – doma – HD Hidria Jesenice

Sobota, 28. 11. 2020 – doma – HK Slavija Jr.

Četrtek, 10. 12. 2020 – v gosteh – HK SŽ Olimpija

Torek, 22. 12. 2020 – doma – HDD SIJ Acroni Jesenice

Več o tekmah in rezultatih si lahko preberete tukaj.