Trije zaporedni zaporedni remiji z Aluminijem, Domžalami in Bravom niso bili le rezultatska kriza. Maribor je v Ljudskem vrtu izgubil proti Celju (0:1). Nekvalitetna tekma, kjer so bili nekonkretni vijoličasti brez idej, na koncu pa na silo skušali vsaj izvleči točko. Zaman. Ni šlo.

Trije zaporedni remiji Maribora niso bili le splet slabih naključij. Ne. Maribor je v krizi. Že za te tri remije je garal, proti Celju (0:1) pa se ni več izvlekel. Zdaj je že štajerski derbi (p)ostal problem. Grofje so resda aktualni prvaki, ampak so prišli v Ljudski vrt po treh porazih in s trenerjem, ki se še lovi. Pa je zadoščalo za neprepričljivi, brezidejni in nekonkretni Maribor. Kajti ena nepozornost, ki ni več le zdrs, v tem primeru je šlo za odbitek in še četrtič so se vijoličasti znašli po zaostanku. Tokrat se niso vrnili. In tudi če bi se, bi to bilo bolj stvar individualne poteze kakor sistemske rešitve.

Za povrhu morajo zdaj v sredo v Sežano, kjer radi štejejo, koliko golov zabijejo Mariboru. Nato pride v soboto še Olimpija. Rada, v Ljudskem vrtu ni izgubila že šestkrat zapored.

Kronaveter začel na klopi

Mauro Camoranesi je moral opraviti menjavo v obrambi, saj je manjkal Špiro Peričić. Tako je dobil priložnost Luka Uskoković, ki je komaj tretjič letos dobil priložnost in sploh prvič od začetka. Vijoličasti so začeli s štirimi v obrambi, kar je bila smela odločitev, glede nato, kako zelo so Celjani prebijali obrambo po sredini.

Grofje se niso postavili v bunker, kakor nazadnje Bravo ali Aluminij. Stali so visoko, pogumno, korajžno, da bi novi trener Jiri Jarošik po uvodnih dveh porazih pokazal svojo vizijo igre aktualnih državnih prvakov. Zato se je precej bolj poznalo, ker Camoranesi ni začel z Rokom Kronavetrom, temveč je raje stavil na hitrost in mladost. Ali z Andrejem Kotnikom.

Ena prehitra priložnost

Maribor je sicer zdaj že tradicionalno takoj pritisnil, imel dobro priložnost, ki pa jo je Žan Kolmanič z medlim strelom nabil v vratarja Matjaža Rozmana. Če je proti trdno postavljenim moštvom Maribor dolgo garal za napade, ni bilo v odprti igri nič drugače. Celjani so puščali precej prostora in ga osvajali, ko je zaradi udarca v glavo moral iz igre Blaž Vrhovec in je Ilija Martinović šel v zadnjo vrsto, Aleks Pihler pa v sredino.

Že tako negotovo obrambo sta tako čuvala Martinović in Uskoković. Prvi je začel svojo deseto tekmo, drugi pa komaj osmo. Skrb je bila odveč, ker je celotno moštvo igralo precej pod nivojem. Celjani so iskali šibko točko, vendar sami niso našli pravega zaključka, čeprav se je Jakob Novak izredno trudil in enkrat tudi namučil Ažbeta Juga. Enako je bilo pri vijoličastih. Ko so priložnosti naposled prišle, so bile zapravljene: Jan Mlakar je lepo podajo z glavo preslabotno zadel, pred polčasom pa poskušal še s strelom od daleč. Mimo.

Prepozne menjave

Nadaljevanje sprva ni prineslo sprememb. Ne le poimenskih, tudi kar se dogajanja na igrišču tiče ne. Maribor je potreboval veliko časa in prostora in poskusov, da je ugotovil, da jih potrebuje še več. Ker ni bilo sprememb, je Camoranesi le spoznal, da nekaj mora spremeniti. V igro je poslal Roka Kronavetra in Gregorja Bajdeta, ki je doslej zbral le 14 minornih minut. Nato pa še Andreja Kotnika.

Toda menjave so precej bolje uspele Jarošiku. Celjani so zvito in garaško čakali, da bodo dobili karkoli, kar Maribor pač ponudi. In Maribor ponudi. Dovolj je ena nepozornost in zgodi se neizogibno. Dovolj je en strel, odbitek od Jana Repasa in žogo je dobil Filip Dangubić, malo potem, ko je vstopil. Še en gol, kjer je Ažbe Jug nemočen. Še osma zaporedna tekma s prejetim zadetkom.

Reakcija je bila sicer hitra, dve priložnosti v eni akciji, toda Maribor ni znal ali zmogel na hitro narediti vse tisto, česar prej v 80. minutah ni zmogel. Ker načrta za zaostanka več nimajo, vsaj novega ne, čeprav so zaostajali še na četrti tekmi, je pomeril vsak, ki je lahko. Najbližje je bil z močnim strelom Andrej Kotnik, ampak je Rozman strel odbil. In to je bilo to.

Maribor – Celje 0:1 (0:0)

Strelec: 0:1 Dangubić (77.)

  1. krog. Stadion Ljudski vrt, brez gledalcev, vreme dokaj toplo, igrišče mehko. Sodnik Mihael Antič 7 (Dekani); rumeni karton: Pihler, Repas; Čalušić

MARIBOR: Jug 5, Felipe Santos 5, Pihler 5, Uskoković 5, Kolmanič 5, Vrhovec – (od 18. Martinović), Cretu 5 (od 66. Bajde 5), Repas 5, Požeg Vancaš 5 (od 71. Kotnik 6), Mlakar 5 (od 66. Kronaveter 6), Matko 5; trener: Mauro Camoranesi 4.


CELJE:
Rozman 6, Kadušić 5 (od 85. Stojinović -), Zaletel 6, Čalušić 6, Brecl 5, Vrbanec 6, Rorič 6, Kerin 5 (od 85. Božić -), Kuzmanović 6, Novak 6 (od 73. Benedičič 6), Sokler 5 (od 66. Dangubić 6); trener: Jiri Jarošik 6.

 

Igralec tekme: Filip Dangubić (Celje).