»Želim si dvanajst tekem v štiridesetih dneh.« Tako je Simon Rožman v Ljudskem vrtu visokoleteče napovedal finiš sezone. Še preden bo v petek v Kidričevem sploh prvič vodil vijoličaste. Devetim »finalom« v prvenstvu, kot je označil preostalih devet tekem v prvenstvu, je prištel še tri tekme v pokalu. Morebitne tri, Maribor v četrfinalu najprej čaka gostovanje pri Domžalah. Do finala ni daleč, a tudi ne blizu. Ampak novi trener, tretji, ki bo vodil Maribor v zadnjem letu dni, je nakazal, da razume, kam je prišel.

Rožman se razlikuje v tem, da v najbolj napetem in odločilnem delu sezone ni pozabil na pokal. Pozabil? Če je Zlatko Zahović vzpostavil vsakoletne cilje, po katerih naj Maribor osvoji vse, kar je doma na voljo, ob tem pa se zlasti izkaže v Evropi, se je zlasti pokal v praksi nato postavljalo v drugi plan. Bodisi je bila Olimpija premočna ali preresna bodisi se je zgodil Koper. Po svoje razumljivo glede nato, kako napeta, negotova in trda so bila prvenstva v zadnjih sezonah. In nič drugače ni letos, ko so vijoličasti sicer optimistično prezimil kot jesenski prvak.

Ne bo trpel »švercanja«

Toda obenem je Maribor v zadnjih treh sezonah osvojil »le« en državni naslov. (Pre)malo za klub, ki naj bi doma, kjer je sicer po letu 2015 znova poniknil superpokal, osvojil vse, kar se osvojiti da.

Rožman bo računal na širino kadra. Ne stavil, ampak računal. Noče ponoviti lanske napake Sergeja Jakirovića, ki se je preveč zanašal le na novo, dodatno možnost četrte in pete menjave. »Pričakujemo, da bomo širino kadra upravičili in da bi morala biti odločilnaje Rožmanovo izhodišče.

Poudaril je, da je za športnike res pomembna kontinuiteta tekmovalnega ritma. »Vsi moji predhodniki in trenerji govorijo, da (šele) čez nekaj časa prideš v tekmovalni ritem, kar se je videlo tudi na tekmi Olimpije z Bravom (v torek, op. a.). Širina kadra nas ‘prisili’, da smo na vsaki tekmi maksimalni, ne glede na minutažo igralcev. Ne bom trpel ‘švercanja’ ali pavze znotraj tekme. Kader, s katerim razpolagam, mora odgovoriti na velike zahteve igre oziroma mojih pričakovanj.«

Z Rijeko že imel tak zalogaj

Ampak glavna pričakovanja so znana. Lovorike. Zato je padlo tudi vprašanje, ali bomo gledali makiavelistični nogomet, kjer bo cilj upravičeval vsa sredstva. Nogomet, kjer šteje samo rezultat? »Ne pričakujte, da bo od prve do zadnje minute vse izgledalo na vrhunskem nivoju. Skušali bomo pa v iskanju rezultata najti tudi model igre, ki je bil igralcem predstavljen. Mislim, da je zelo jasen, želel bi ga pa predstaviti tudi našim navijačem

Rožman je že nazadnje z Rijeko imel izkušnjo (pre)zgoščenega ritma. Kaj je ugotovil? »Da sledi samo ritem tekma-regeneracija. Moja zadnja izkušnja desetih zaporednih tekem v takem ritmu je pokazala, da je zelo težko držati kontinuiteto dobrih iger in hkrati rezultata. Pozitivni rezultati dajo dodatno energijo. Zato je začetek zelo pomemben.«

Razpored: pet gostovanj, štiri domače tekme

Ni pa zaman preštel število dni. Dodal je namreč štiri dneve. Če je zaključek prvenstva predviden 22. maja, bi naj bil finale pokala nato štiri dni kasneje. Rožman ne skriva želje po dvojni kroni.

Maribor (49 točk) pred zadnjo četrtino prvenstva za vodilno Olimpijo zaostaja za dve točki. Mura zaostaja za štiri točke, Domžale pa za devet. Teoretično imajo vijoličasti še vedno vse v svojih nogah. Edino, kar res ne gre pozabiti, je izplen iz derbijev: Olimpija je v prednosti, saj je dvakrat remizirala v Ljudskem vrtu z 1:1, medtem ko je v Stožicah slavila z 2:0.

Dvojna krona pri nas dokaj redka

V Sloveniji se je doslej v 29 sezonah le šestkrat zgodilo, da je klub osvojil dvojno krono, torej tako državni kot pokalni naslov. Mariboru je uspelo štirikrat (1997, 1999, 2012, 2013), dvakrat so se uspeha veselili v Ljubljani, prvič leta 1993 in drugič leta 2018.

Razpored je v zadnji četrtini morda nekoliko manj ugoden, ker čaka vijoličaste kar pet gostovanj ob štirih domačih tekmah, od tega kar tri v prvih štirih krogih. Eno od gostovanj je tudi v Stožicah, vmes pa čaka Maribor še pokalno gostovanje v Domžalah (27. aprila), kjer se bo igrala edina četrtfinalna tekma, saj po novem ni več povratnih tekem.

No, tudi Olimpija, ki jo prav tako čaka pokalni obračun v Lendavi z Nafto, ima enako razmerje: pet gostovanj in štiri domače tekme. Vijoličasti imajo najprej neugodno gostovanje v Kidričevem pri Aluminiju, kjer praviloma beležijo odlične rezultate: na enajstih tekmah kar devet zmag. Do prvega maja sledi nato torkov domači ligaški  obračun z Domžalami, proti katerim imajo tiri zaporedne domače zmage. Sledita pa dve zaporedni gostovanji: najprej pri Bravu (sobota, 24. april), kjer so dobili še prav vse tri tekme, ter v Celju (sobota, 1. maja), ki se skuša ne boriti za obstanek.

V zadnjem krogu doma z Muro

V maju bo nato prva medtedenska tekma v Ljudskem vrtu s Taborom, ki je doslej odnesel le eno točko v štirih tekmah. Sledil bo derbi v Stožicah, trenutno načrtovan okvirno za soboto 8. maja, nato pa bodo vijoličasti vikend za tem gostili Gorico, preden se bodo v Koper odpravili na zadnje gostovanje (19. maja). Zadnji krog (22. maja) bo za Maribor (naj)bolj naporen, saj v Ljudski vrt prihaja Mura.

Za primerjavo, Olimpija bo v preostalih devetih krogih gostovala pri Gorici, Muri, Domžalah, Celju in Bravu, doma pa gostila Koper, Aluminij, Maribor in Tabor.

In glavno vprašanje: ima Maribor kader, ki lahko izpolni pričakovanja? »Karta je pri igralcih, da vse to pokažejo,« je direktno (na)povedal Rožman. »Ob samem prihodu smo se spraševali iste stvari. Naš konkreten odgovor, analiza ter kazanje s prstom, kjer so težave, je to, kar je v naši moči. Na drugi strani so igralci tisti, ki morajo na to odgovoriti. Devet finalnih tekem bo dalo odgovor, ali igralec v danem trenutku lahko odgovori na zahteve NK Maribor. Želi biti prvi v ligi, igrati v kvalificijah za ligo prvakov oziroma ligo Evropa. Povratna informacija mi v tem trenutku daje pozitiven odgovor. Bom pa kot trener lažje dal odgovor na to vprašanje ob koncu sezone.«