Šport

Hirscherju osmi veliki globus, Hadalin tekmo končal na 21. mestu

Uredništvo , 10.03.19 ob 11:17

Hadalin je ob prihodu v cilj pristal na repu uvrščenih, njegov zaostanek 2,63 sekunde pa je nato zadoščal za 17. čas.

 Švicarski orjak Ramon Zenhäeusern je zmagovalec slaloma za 58. Pokal Vitranc v Kranjski Gori, zadnje tekme pred finalom sezone. Norvežan Henrik Kristoffersen ni ubranil vodstva s prve proge in je z zaostankom 1,15 sekunde osvojil drugo mesto, Avstrijec Marcel Hirscher je s tretjim mestom (+1,17) potrdil osmi veliki kristalni globus.

Edini slovenski finalist Štefan Hadalin je tekmo končal na 21. mestu (+3,57), v slalomskem seštevku pa je 18. slalomist sezone in bo nastopil na finalu sezone v Andori.

“Dve podpovprečni vožnji izvedbeno gledano, nisem najbolj zadovoljen. V obeh spodnjih sektorjih sem izgubil veliko. Mislim, da je to malo tudi posledica utrujenosti, ki me načenja, ne samo fizične tudi psihične, ker je bila sezona zame uspešna, tudi polna vzponov in padcev, in to mi je pobralo tudi veliko moči. Na to se bom moral navaditi. Je pa ta sezona lahko tudi ena dobra šola za naprej,” je dejal najboljši slovenski slalomist Hadalin.

Že na prvi progi ni bil najbolj prepričljiv. V finale je napredoval s 17. časom. Lanski slalom za Pokal Vitranc je končal na 13. mestu: “Nisem našel najboljšega ritma, podlaga je precej zahtevna, nisem se uspel prilagoditi. Pozna se tudi že sezonska utrujenost, začutil sem tudi nekaj dodatnega pritiska.”

Kristoffersen je najhitreje opravil s prvo vožnjo predzadnjega slaloma sezone za svetovni pokal v Kranjski Gori ter se mu je po prvi veleslalomski zmagi obetal dvojček zmag na 58. Pokalu Vitranc.

A se je v finalu vmešal dva metra visoki Zenhäeusern, ki je bil na prvi progi komaj sedmi ter je na drugi progi nadoknadil devet desetink zaostanka za Norvežanom. Šestindvajsetletni Švicar je uprizoril sijajni finalni nastop ter je najmočnejša konkurenta premagal za več kot sekundo.

Prvič v 20 letih je Švicar znova zmagovalec slaloma v Kranjski Gori. Pred Zenhäeusernom se je nazadnje pod ta podvig podpisal Didier Plaschy 21. decembra 1999, torej v letu ko je zadnjo vitranško slovensko zmago, v slalomu, slavil Jure Košir. Pred osmimi leti je vitranški veleslalom dobil rojak Zenhäeuserna Carlo Janka.

Zenhäeusern, ki je v prvih izjavah po zmagi dejal, da bi se rad kar preselil v Kranjsko Goro, ker mu je tu tako zelo všeč, je osvojil še tretjo zmago v svetovnem pokalu. Obe pred letošnjim Vitrancem je osvojil v Stockholmu, na paralelnih tekmah. Lani je bil v Kranjski Gori tretji na slalomu in se uvrstil za velikima rivaloma Hirscherjem in Kristoffersenom.

Kristoffersen je lahko vsekakor zelo zadovoljen, saj je z zmago in drugim mestom postal letošnji skupni zmagovalec 58. Pokala Vitranc. Zadovoljen je lahko tudi avstrijski as Hirscher, ki sicer ni ubranil lanskih vitranških zmag, slalomske in veleslalomske, a je vsaj na slalomu, potem ko je na sobotnem veleslalomu ostal brez, iztržil stopničke. Na stopničke je skočil s šestim časom prve proge.

Hirscher je v Kranjski Gori tudi uradno postal lastnik osmega velikega kristalnega globusa za dobljeni seštevek sezone ter se je s skupno dvajsetimi globusi, malimi in velikimi, izenačil z rekorderko, novopečeno upokojenko Američanko Lindsey Vonn. Odločitev o slalomskem in veleslalomskem seštevku je padla že pred Vitrancem. Oba tehnična globusa je dobil Hirscher.

Francoz Alexis Pinturault, ki je v finalu zapravil boj za stopničke, na drugem mestu skupno nima več niti teoretičnih možnosti, saj razlika znaša več kot 400 točk. Po Vitrancu so na sporedu še štiri preizkušnje ter je na finalu sezone v Andori na razpolago le še 400 točk. Hirscher je z osmimi velikimi globusi najuspešnejši v zgodovini.

Žan Kranjec, ki je bil na veleslalomu deveti, ostaja brez slalomske uvrstitve v Kranjski Gori. Na koncu mu je za malenkost zmanjkalo, finalno vožnjo je zgrešil za desetinko. Jakob Špik, Aljaž Dvornik, Tijan Marovt in Borut Božič, ki je odstopil, si prav tako niso zagotovili finalne vožnje.

STA