Šport

Finančna pomoč namenjena socialno šibkim športnikom

Uredništvo , 12.10.18 ob 08:24

Pomoč namenjena socialno šibkejšim mladim športnikom, ki imajo pomanjkanje finančnih sredstev za ukvarjanje s športom in se s športom ne ukvarjajo profesionalno.

Fundacija Mima, ustanova za mlade upe, je objavila prijavo na razpis za financiranje mladih obetavnih športnikov v Sloveniji. Fundacijo sta sicer ustanovila Mima Jaušovec, nekdanja uspešna teniška igralka in člani Humanitarnega društva Rotaract klub Maribor, z namenom štipendiranja in financiranja mladih športnikov, ki so potrebni finančne pomoči, starostne kategorije do 18 let, z namenom usmerjanja mladih k vrhunskemu ali kakovostnem športu.

Pomoč socialno šibkim športnikom

Merila dodeljevanja sredstev so tako oblikovana na način, da so sredstva namenjena socialno šibkejšim mladim športnikom, ki imajo pomanjkanje finančnih sredstev za ukvarjanje s športom in se s športom ne ukvarjajo profesionalno. »Preko dobrodelnih dogodkov, kot je vsakoletni Dobrodelni Festival palačink na Trgu Svobode v Mariboru, smo v preteklih dveh letih do danes, zbrali 4.000,00 evrov donacij,« povedo v fundaciji. Sredstva se bodo podeljevala v enkratnem znesku 250 evrov na potrjeno vlogo.

V preteklosti šport dostopnejši

Mima Jaušovec, nekdanja uspešna teniška igralka, predsednica upravnega odbora Fundacije Mima: »Ukvarjanje s športom, tako rekreativno kakor tudi profesionalno, je bilo v preteklosti dostopnejše in cenovno ugodnejše. Dandanes je pogojeno z mesečnimi stroški za financiranje nakupa športne opreme, plačila ur vadbe, organiziranih prevozov na treninge ali tekme ter udeležbo na tekmovanjih.« Kot doda je ukvarjanje s športom njej osebno prineslo veliko pozitivnih življenjskih izkušenj: »zakaj ne bi začetek športne poti omogočili tudi najšibkejšim v družbi?«

Pogoji za pridobitev  finančnih sredstev so naslednji:

  • Da športnik v koledarskem letu do razpisa še ni dopolnil 18 let,
  • da ima družina  športnika šibek socialni status,
  • da je državljan Republike Slovenije,
  • da ima v Republiki Slovenije stalno prebivališče,
  • da je športno aktiven v šolskih oziroma obšolskih dejavnostih ali športnem društvu oziroma klubu.

V izkaz izpolnjevanja pogojev morajo prosilci pisno predložiti izpolnjeno in podpisano vlogo za prijavo in naslednjo dokumentacijo:

  • dokazilo o starosti, prebivanju in nacionalnosti (npr. fotokopijo osebne izkaznice ali potnega lista),
  • fotokopijo zadnje dohodninske odločbe staršev ali skrbnikov,
  • priporočilo učitelja športne vzgoje in (ali) trenerja,
  • priporočilo starša ali skrbnika, ki opredeli razloge za pridobitev podpore in namena koriščenja podpore.

V razpisanem roku prispele vloge obravnava komisija. Na podlagi vloge in strokovnega mnenja komisije, o (ne)dodelitvi finančnih sredstev, s sklepom odloči Uprava Fundacije Mima. Rok za izdajo sklepa je 30 dni po zaključku razpisa.

Zadnji dan za oddajo pisnih vlog je 9. november 2018

Pisne vloge lahko prijavitelji pošljete na naslov: Fundacija Mima, ustanova za mlade upe, Glavni trg 8, 2000 Maribor, s pripisom: za razpis fundacije.

Več lahko preberete TUKAJ.