V nedeljo, 20. junija 2021, je v Brestanici potekalo državno prvenstvo Akvatlon Rajhenburg. Tekmovanje je v kategoriji Sprint akvatlon obsegalo 1.000 metrov teka, 400 metrov plavanja in nato še 1.000 metrov teka. Pri tem se je nabolje odrezala 13-letna Anja Bezlaj, ki je že sedem let plavalka Plavalnega kluba Branik Maribor.

Akvatlon je izpeljanka iz triatlona, pri kateri tekmovalci najprej plavajo, nato pa še tečejo. Kolesarjenja, ki je sestavina triatlonskega tekmovanja, pri akvatlonu torej ni. Plavanje in tek potekata zaporedoma, brez prekinitve.

Anja Bezlaj se je triatlonu 3LIFE pod okriljem Triatlonske zveze Slovenije na povabilo pridružila januarja letos ter svojim plavalnim treningom dodala še atletske in kolesarske. Trenira devet- do enajstkrat na teden: šest plavalnih treningov, dva atletska in eno plezanje. V prostem času, navadno ob nedeljah, pa gre še na kolo in opravi kolesarski trening.

Tekmovanje v morju, ki je imelo le 17 stopinj Celzija

Anja Bezlaj je doslej nanizala že številne uspehe. Maja letos se je udeležila svojega prvega mednarodnega tekmovanja v triatlonu v Trogirju na Hrvaškem. Udeležila se je supersprint triatlona , kar je zajemalo 375 metrov plavanja v mrzlem morju (temperatura vode je bila 17 stopinj Celzija), 10 kilometrov kolesarjenja in 2,5 kilometra teka.

Tekmovala je v starostni skupini 13-15 let in med 32 tekmovalkami osvojila prvo mesto v svoji kategoriji. S to izjemno vdržljivostno disciplino je nadgradila samo sebe ter s časom 37 min in 37 sekund pokazala izjemno voljo in moč.

To so Anjini uspehi

Junija letos je Anja sodelovala na 5. Teku pod Pohorjem in si v absolutni konkurenci 80 žensk vseh starosti pritekla drugo mesto. Premagala jo je samo 20 let starejša tekmica.

Tekmovala je tudi na pokalu Istre v Kopru, ki velja tudi za državni pokal Slovenije v triatlonu, je Anja najprej dosegla tretje mesto, po diskvalifikaciji prvouvrščene pa ji je pripadlo drugo mesto. Triatlon je obsegal 300 metrov plavanja v morju, 10 kilometrov kolesarjenja in 2 kilometra teka.

Na Mednarodnem mitingu MM Ravne si je priplavala drugo mesto na 50 metrov prsno in dva finalna nastopa. 25. junija je premierno nastopila še na Duatlonu in dosegla tretje mesto.