Število aktivnih primerov okužbe se je v primerjavi s prejšnjim dnevom povečalo za 5287. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 501. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 3592, kar je 252 več kot dan prej.

Samoplačniško testiranje za pot v tujino do nadaljnjega odpade

Na novinarski konferenci je sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar predstavil nov protokol testiranja PCR. “Namen spremembe protokola testiranja oseb na sars-cov2 je, da kljub strmemu naraščanju okužb zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih,” je dejal. Pojasnil je, da bodo rizične skupine ob simptomih covida-19 morale najprej na PCR-test, ostali najprej na hitri test ali samotest.

Od srede bodo tako lahko direktno na PCR testiranje lahko šle le rizične skupine.

Za tiste, ki nimajo simptomov, pa je možnost za PCR testiranje pozitiven hitri test ali test za samotestiranje. Posebej ranljive osebe s simptomi, nosečnice in otroci kot doslej obvestijo svojega zdravnika, ki jih naroči na PCR testiranje. “Vsi ostali, ki imajo simptome, opravijo HAG test ali samotestiranje, če so pozitivni, se z dokazilom naročijo na PCR testiranje. Če je pri simptomatski osebi negativen, se kljub temu izolira in ostane v izolaciji tri dni. V tem času lahko koristi bolniško. Če se težave nadaljujejo, obvesti ali obišče osebnega zdravnika in se naroči na PCR, če se težave ne nadaljujejo, ocenimo, da ni okužena,” je dejal Vindišar.

Ocenjujejo, da bi tako število potrebnih PCR testiranj zmanjšali za 30 odstotkov.

PCR za pot v tujino odpade

Odpadejo tudi vsi PCR testi za osebe, ki jih potrebujejo za potovanje. “Brez pozitivnega hitrega antigenskega testa na preiskavo PCR ne bo mogoče priti,” je dejal Vindišar. Samoplačniško testiranje bo morda možno le pri zasebnikih.

Vsak, ki ima znake okužbe dihal se mora samoizolirati že v času čakanja na test in nato na rezultate, karkoli drugega je v teh razmerah nedopustno. Na rezultate testiranja čakajte doma.

Rezultate zagotavljamo najkasneje v roku 48 ur. Vsi se maksimalno trudijo, da je čim manj čakanja na odvzem in na rezultat. Tako povečane potrebe po testiranju so izjemen logističen podvig. Največja laboratorija sta običajno v enem letu opravila 10 tisoč PCR preiskav, kar zdaj naredita v enem delovnem dnevu. Zagotavljata pa tudi vse druge preiskave za vse hospitalizirane paciente,” je dejal Vindišar.