Obdobje od prejema seznama visokotveganih stikov, ki ga v primeru pojava okužbe s koronavirsusom pripravijo vzgojno-izobraževalni zavodi, do napotitve v karanteno na domu se je podaljšalo za nekaj dni, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V soboto je zamik znašal dva dni, v prihodnje se bo povečeval

V soboto je zamik znašal dva dni, v prihodnjih dneh pa je pričakovati še podaljšan zamik, so napovedali na NIJZ. Ob tem so poudarili, da prejete sezname visoko tveganih stikov obravnavajo po vrsti glede na čas prejema. Kot so napovedali, bodo vložili vse napore, da bo časovni zamik čim krajši.

Po zadnjih podatkih Sledilnika za covid-19, ki se sklicuje na informacije ministrstva za izobraževanje, je bilo v petek v karanteni zaradi visoko tveganega stika 31.735 osnovnošolcev in 12.035 srednješolcev.

“Predlagali smo, da vzgojno-izobraževalni zavodi še naprej ravnajo skladno z navodili. To pomeni, da ob potrjeni okužbi v oddelku začnejo izobraževanje na daljavo,” so pojasnili. Starši oz. zakoniti zastopniki bodo tako za svoje otroke napotitev v karanteno na domu od NIJZ prejeli nekaj dni po začetku izobraževanja na daljavo. Pridobitev izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu na portalu eUprava je možna tudi za nazaj, zato ta časovni zamik ne predstavlja ovire pri pridobivanju uradnega dokumenta, iz katerega izhajajo pravice, so zagotovili.