Vlada je na današnji dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo veljale od srede.

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je vlada med izjeme od napotitve v karanteno na domu umestila tudi tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2. Če do tveganega stika zaposlenih v navedenih dejavnostih pride izven delovnega okolja, morajo zaposleni o tem obvestiti svojega delodajalca.

Šolski oddelek v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom 30-odstotno

Med izjeme bodo po novem ob stiku spadali tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru vzgojno-izobraževalnega procesa. Tudi navedeni se morajo, ne glede na cepilni status, v obdobju sedem dni vsakodnevno testirati. “Tako se takoj umakne okuženo osebo iz pedagoškega procesa in se ohrani varno šolsko okolje,” je povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel.

Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseglo oz. preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku, je v izjavi po seji vlade pojasnil Poklukar. Ob tem je spomnil, da v veljavi ostajajo tudi predhodno sprejete izjeme od karantene. V karanteno ob tveganem stiku tako ni treba cepljenim s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, osebam, ki so prebolele covid-19 in to dokazujejo s pozitivnim PCR-testom, od katerega je minilo vsaj deset in največ 45 dni, pa tudi polno cepljenim prebolevnikom.

Naštete izjeme so po ministrovih besedah “superiorne” glede na danes sprejete izjeme. To pomeni, da trikrat cepljenemu učitelju ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, ob tem pa se mu sedem dni vsakodnevno ne bo treba testirati na koronavirus. Necepljeni učitelj pa se bo moral sedem dni testirati vsakodnevno in nositi zaščitno masko tipa FFP2.