Vlada bo predvidoma v četrtek potrdila ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v času draginje.

Vlada v okviru ukrepov za soočanje s trenutno draginjo med drugim načrtuje tudi pomoč socialno ogroženim prebivalcem. Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, je okvirni koncept teh ukrepov v torek potrdila delovna skupina za draginjo, vlada bo ukrep potrdila v četrtek, ko bo po seji vlade tudi predstavil podrobnosti.

Naslovili bomo predvsem ogrožene skupine ljudi, kot jih določa trenutna zakonodaja – torej gospodinjstva pod določeno ravnjo dohodka in upokojence pod pragom tveganja revščine. Socialno ogroženi, invalidi, upokojenci bodo torej prvi na vrsti,” je okvirno o ukrepu dejal Mesec.

Izplačila predvidoma jeseni

Izplačila bodo predvidoma izvedena jeseni. Pri tem ne bodo, kot je poudaril Mesec, “metali okrog po 150 evrov”, ampak bodo izplačila ciljana, in sicer so predlagali instrumente, s katerimi bi kompenzirali razliko med pragom tveganja revščine in dohodki posameznika oz. gospodinjstva.

Šlo bo za enkratna izplačila. Za ta “prvi krog” izplačil, kot se je izrazil Mesec, bodo namenili okoli devet milijonov evrov.

Mesec je povedal še, da ne izključujejo pomoči tudi delovno aktivnim osebam, a se o tem, kakšen bi bil najprimernejši pristop, še pogovarjajo.

Regulacija cene elektrike tudi za poslovne odjemalce

Na današnji novinarski konferenci je zagotovil tudi, da ob energetski draginji ne bodo pozabili na domove starejših občanov. Elektrika bo regulirana ne samo za gospodinjstva, ampak tudi za male poslovne odjemalce, kamor sodijo tudi domovi starejših občanov. Tisti, ki se ogrevajo na plin, pa bodo zajeti v ukrep regulacije plina, kjer bodo zaščitili tri vrte odjemalcev: gospodinjske odjemalce, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce, med katere sodijo tudi domovi, je pojasnil.