Slovenija

V Sloveniji doslej prijavljenih 39 smrti po cepljenju proti kovidu

Uredništvo , 27.12.21 ob 16:01

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v tedenskem poročilu objavil, da je bilo doslej prejetih že 39 prijav primerov smrti po cepljenju proti covidu.

V Sloveniji doslej prijavljenih 39 smrti po cepljenju proti kovidu

NIJZ na svoji spletni strani tedensko objavi osveženo poročilo podatkov neželenih učinkov po cepljenju proti covid 19. Gre za podatke, ki jih sporočajo izvajalci zdravstvene dejavnosti. .

Več kot 26.000 prijavljenih neželenih učinkov

Poleg baze eRCO, kamor NIJZ vnaša podatke, ki jih prejmejo od izvajalcev zdravstvene dejavnosti, v Sloveniji obstaja tudi baza, kamor nezaželene učinke po cepljenju sporočajo fizične osebe. S to bazo upravlja Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke.

Cepljenje proti covid-19 se je v Sloveniji začelo 27. 12. 2020 in je potekalo v skladu s priporočili glede prednostnih
skupin za cepljenje, ki so bile opredeljene v nacionalni strategiji. Od sredine meseca maja je cepljenje proti covid-19
na voljo za vse prebivalce. V Sloveniji so za cepljenje proti covid-19 na voljo 4 cepiva: cepivo Comirnaty, cepivo Spikevax(Moderna), cepivo Vaxzevria (AstraZeneca) in cepivo Janssen.

Po podatkih NIJZ je bilo do 19. 12. 2021 podanih 9312 primerov neželenih učinkov. V obeh bazah skupaj je bilo do 5.12.2021 prijavljenih 26.119 primerov neželenih učinkov po cepljenju za covid 19, število prijav je bilo podano iz strani 9.958 različnih oseb, poroča spletna stran neodvisnimediji.si.

Kaj je resni neželeni učinek?

Uradna definicija resnega neželenega učinka je: Od tega gre pri 296 osebah za resne neželene učinke po cepljenju med katere se po uradni definiciji uvrščajo: življenje ogrožajoče stanje ali bolezen, hospitalizacija ali podaljšanje hospitalizacije, trajna okvara, prirojena anomalija, druga klinično pomembna stanja in smrt.

Nekatere primere so potrdili, z druge ocenjujejo, da nimajo neposredne povezave s prejetim cepivom, večino primerov pa še preiskujejo.

Slednjih prijavljenih primerov je po podatkih NIJZ doslej 39. Nekatere primere so potrdili, z druge ocenjujejo, da nimajo neposredne povezave s prejetim cepivom, večino primerov pa še preiskujejo.