Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o zdravniški službi.

Spremembe bodo pripomogle k boljšemu delovanju in dostopnosti zdravstvenega sistema, predvsem na primarni ravni, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim uvajajo možnosti pridobitve certifikata o osvojenih posebnih znanjih.

Vlada z novelo predlaga prenos izvajanja strokovnih izpitov na zdravniško zbornico z namenom zagotavljanja celovite obravnave zdravnikov pri zbornici. Kot je pojasnil minister, zbornica že sedaj, predvsem v okviru podeljevanja in podaljšanja licenc, spremlja in nadzoruje strokovni razvoj zdravnikov in zobozdravnikov vse od začetka njihovih karier do konca, zato tudi prenos pristojnosti izvajanja strokovnih izpitov.

Novela predlaga tudi novo osnovno licenco zdravnika

Zaradi poenostavitve postopkov zaposlitve zdravnikov iz tujine vlada predlaga, da se znanje slovenskega jezika dokazuje tudi s potrdilom zbornice, kjer bo zdravnik opravljal izpit pred veččlansko komisijo zdravnikov in profesorja slovenskega jezika.

“Izpit slovenskega jezika, ki bo potekal pri zbornici na nivoju znanja C1, bo primarno upošteval vsebine strokovne terminologije zdravnika. To je namreč ključno za razumevanje in sodelovanje zdravnika s preostalim zdravstvenim timom, bolnikom in njegovimi bližnjimi,” je navedel.

Novela predlaga tudi novo, t. i. osnovno licenco zdravnika. Ta bi se po ministrovih besedah zdravniku po opravljenem strokovnem izpitu podelila po uradni dolžnosti z namenom takojšnje vključitve zdravnikov v samostojno opravljanje zdravniške službe.

.Na podlagi tega instituta bi lahko zdravnik samostojno opravljal zdravniško službo na strokovnem področju, za katerega je pridobil licenco, z dodatnimi usposabljanji in izobraževanji pa bo imel možnost pridobiti tudi certifikat o osvojenih posebnih znanjih na določenem drugem strokovnem področju, s tem pa pravico tudi na tem samostojno opravljati zdravniško službo.

Predlog vladne novele se dotika urejanja dela po opravljenem strokovnem izpitu. Tisti, ki so ga opravili in še niso pridobili specializacije, bi prve tri mesece izbirnega dela sekundariata opravili na področju družinske oz. urgentne medicine. “S tem bodo vsi bodoči zdravniki dobili vpogled v delo na področju družinske medicine in o primarnem zdravstvenem varstvu ter se tako lažje odločali za delo na tem področju,” je prepričan minister Poklukar.