Podpora vladi Roberta Goloba je v decembrski anketi Mediane za POP TV padla za skoraj šest odstotnih točk, podpira jo 53,5 odstotka anketirancev. Vladi ob tem nasprotuje 32,2 odstotka vprašanih. Najvišjo podporo še naprej beleži stranka Gibanje Svoboda, ki bi jo, če bi bile volitve to nedeljo, obkrožilo skoraj 30 odstotkov vprašanih.

Vlado podpira dobra polovica anketirancev

Raziskava Mediane kaže, da delo vlade podpira dobra polovica oziroma 53,5 odstotka anketirancev, nekaj več kot tretjina (35,2 odstotka) ji nasprotuje. Dobra desetina volivcev (11,4 odstotka) je neopredeljenih, je drevi poročal POP TV.

Med strankami še naprej vodi Gibanje Svoboda. Če bi bile volitve danes, bi prepričali 29,9 odstotka, kar je 3,7 odstotne točke manj kot mesec prej. Največjo opozicijsko stranko SDS bi podprlo 18,6 odstotka vprašanih, kar je 1,5 odstotne točke manj kot novembra. Sledijo NSi z 8,5-odstotno podporo, SD (6,8 odstotka) in Levica (4,9 odstotka). Med neparlamentarnimi strankami največ podpore beležijo stranka Resnica (3,1 odstotka), SLS (1,8 odstotka) in Piratska stranka (1,7 odstotka).

Koga bi volilo, ne ve 11 odstotkov vprašanih, 4,6 odstotka ne bi izbralo nobene stranke, skoraj dva odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti na to vprašanje.

Tako Pahor kot Pirc Musarjeva sta zelo priljubljena

Med politiki najvišjo povprečno oceno še naprej beleži zdaj že nekdanji predsednik republike Borut Pahor. Drugi je poslanec SDS Anže Logar, na tretjem mestu pa je nova predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na četrto je s tretjega mesta zdrsnil premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, sledijo predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, evropska poslanka Ljudmila Novak, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, gospodarski minister Matjaž Han in poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za POP TV opravil med med 19. in 22. decembrom na reprezentativnem vzorcu 719 vprašanih.

STA