Na Institutu Jožef Stefan so danes predstavili prav poseben dogodek. Z razmakom le dveh dni je namreč prišlo do objave dveh odmevnih člankov njihovih raziskovalcev v revijah Nature in Science, ki sodita med najbolj prestižne mednarodne znanstvene revije.

Inštitut Jožef Štefan (IJS) je v zadnjih desetih letih v revijah Nature in Science zabeležil objavo 11 člankov, kar je v povprečju enega na leto, zato je objava dveh člankov v razmaku dveh dni izreden uspeh, so po današnji spletni novinarski konferenci o teh dosežkih sporočili iz instituta.

Študija, ki vzbuja upanje v boju proti covidu

Uroš Cvelbar s sodelavci v reviji Nature po navedbah IJS poroča o presenetljivem odkritju, da je mogoče nestabilnosti v tekočinah odpraviti z razelektritvijo toka plina oz. uporabo plazme, Dušan Turk s sodelavci pa v reviji Science predstavlja študijo, ki vzbuja upanje v boju proti virusu SARS-CoV-2. Objavi sta po pojasnilih IJS že deležni velike pozornosti svetovne javnosti. Članek o plazmi v reviji Nature je prebralo že več kot 1300 raziskovalcev, omenjajo ga v blogih in na spletnih družbenih omrežjih. Zaradi aktualnosti teme pa je članek v Science še bolj odmeven, dodajajo.

Zdravila, ki bi lahko olajšala potek covida

Turk je skupaj s sodelavci Odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo IJS ter tujimi kolegi v reviji Science objavil članek z naslovom X-ray screening identifies active site and allosteric inhibitors of SARS-CoV-2 main protease – Presejalni test z rentgensko difrakcijo na kristalih glavne proteaze razkril zaviralce virusa SARS-CoV-2. Nahaja se na sta.si/qFHzJu. Njihovo delo se je osredotočalo na področje razvoja zdravil oziroma učinkovin, ki bi lahko olajšale potek bolezni covid-19 oziroma pozdravile obolele. Članek po navedbah IJS vzbuja upanje, da smo stopili velik korak bližje k zdravilu za covid-19.

STA