Začenja se uveljavitev veljavnosti digitalnega covid potrdila na 270 dni, ki je bila sprejeta že decembra. “Prebivalci smo imeli vmes dovolj časa, da smo se cepili s poživitvenim odmerkom in tako zaščitili svoje zdravje, prav tako pa imamo s tem veljavno in do nadaljnjega neomejeno QR kodo. Zato smo tudi organizirali Dneve cepljenja,” je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar.

Poživitven odmerek omogoči neomejeno trajanje

Cepljeni s poživitvenim odmerkom imajo neomejeno veljavno potrdilo. To so potrdila 3/3 in 2/1 – torej enkrat cepljeni z Janssenom in enkrat s poživitvenim odmerkom oz. dvakrat cepljeni s Pfizerjem ali Moderno in enkrat s poživitvenim odmerkom. Pri tem se kot cepivo poživitvenega odmerka vedno upošteva samo mRNa cepivo, torej Pfizer ali Moderna.

Po poročanju RTV Slo imajo neomejeno veljavno potrdilo tudi tisti, ki so covid preboleli v roku 180 dni oz. od 14. septemba 2021 v 240 dneh, ki so kadar koli pozneje prav tako cepljeni z mRNK-cepivom (poživitven odmerek).

Vsem ostali, ki niso prejeli poživitvenega odmerka, digitalno covid potrdilo poteče po 270 dneh. Sem spadajo tudi preboleli, ki so cepljeni, ampak niso prejeli poživitvenega odmerka. Prebolelim sicer še vedno velja 180 dni po prebolevnosti (od pozitivnega izvida PCR). 

Do danes se je s poživitvenim odmerkom cepilo 587.000 ljudi.