Minister za zdravje Janez Poklukar poudarja, da so v petem valu zaradi koronavirusne različice omikron praktično vse postavili na novo, od testiranja, karanten, izolacij, delovanja mikrobioloških laboratorijev do organizacije bolnišnic. Za sproščanje protiepidemičnih ukrepov pa je tveganje po njegovih besedah za zdaj še vedno preveliko.

Kljub temu, da slišijo želje in pobude o sproščanju ukrepov, je to tveganje trenutno še vedno preveliko, in bo tako, dokler se krivulje dnevno pozitivnih, obolelih in hospitalizacij ne obrnejo navzdol, je ob današnjem vladnem obisku v Posavju in po sestanku z vodstvom Splošne bolnišnice Brežice dejal minister.

Epidemija še vedno narašča, saj je v državi dnevno prek 17.000 okužb, samo ta teden pa so hospitalizirali kar 33 odstotkov več bolnikov. V primerjavi s prejšnjim tednom je bilo v Sloveniji tudi 85 odstotkov več smrti, kar kaže, da je neracionalno razmišljati o sproščanju ukrepov, je pojasnil.

Poklukar je nadaljeval, da se morda zdi, da različica omikron ne povzroča toliko hospitalizacij, pa smo vendar priča visokemu vrhu okužb, ki je štirikrat višji, kot je bil pri delta različici. “Tudi če je namesto štiriodstotne stopnje hospitalizacij, kot je bila pri različici delta, zdaj stopnja hospitalizacij enoodstotna, to pri 30.000 pozitivnih testov dnevno pomeni 300 sprejemov,” je navedel minister. Za napoved, kaj bo nova različica prinesla intenzivnim enotam, pa je po njegovih besedah prezgodaj.

“Želimo si, da čim prej dosežemo vrh in takoj, ko ga bomo dosegli, bomo tudi lažje zadihali in napovedovali, kako in na kakšen način naprej,” je še dejal minister.

Omikron pa je med drugih prinesel nove izzive tudi z vidika dnevnega zagotavljanja vseh potrebnih testiranj. Kot je pojasnil Poklukar, je zaenkrat kot pozitiven primer definiran primer, ki je potrjen s PCR-testom. Je pa dejstvo, da številne države po svetu izdajajo QR-kode tudi za hitre antigenske teste, ker so bile preobremenjene s PCR-testi. Tudi v to smer se pogovarjajo s stroko, a dokončne odločitve še ni, je pojasnil minister.

Pri tem je opozoril, da so na robu zmogljivosti ne le laboratoriji, ampak tudi drugi deležniki. Še nadaljnje upoštevanje ukrepov pa je po njegovih besedah nujno tako zaradi hitre širitve omikrona in neznank, “kaj bo ta prinesel za t. i. dolgi covid in kako bo vplival na človeške organe”.

Poklukar je sicer skupaj z državnim sekretarjem Francem Vindišarjem na obisku Splošne bolnišnice Brežice z njenim vodstvom govoril o viziji bolnišnice. Sestanek je potekal tudi v luči pogovorov o naložbah, širitvi in prenovi negovalnih prostorov ter zdravniških storitev, hkrati pa tudi o nakupu nove naprave za magnetno resonanco.

Kot je dodal, ima Splošna bolnišnica Brežice sicer 29 covidnih bolnikov, kar je velik delež glede na njeno velikost. Ob tem je pristavil, da s preprečevanjem širjenja virusa tudi obvladujejo razvijanje njegovih novih različic, kar je izredno pomembno, saj omikron različica po njegovem prepričanju ne bo zadnja, “s katero imamo opravka”. Minister je še menil, da so najboljše orožje v boju z epidemijo cepljenje, zaščitne maske, upoštevanje medsebojne razdalje, omejevanje stikov, uporaba razkužila in, kjer je le možno, delo in doma ter redno testiranje.

Minister in državni sekretar sta v nadaljevanju obiskala še Zdravstveni dom Krško in se sestala s predstavniki primarnega zdravstva. Poklukar se bo zvečer udeležil še javne tribune v Krškem ob zaključku vladnega obiska.