V Sloveniji trenutno še nismo dosegli vrha petega vala epidemije coivda-19, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kako visoko še gre lahko število okužb, po njegovih besedah ni znano, se pa zdi, da vrha ne bomo dosegli 27. januarja, kot so domnevali epidemiologi, ampak nekaj dni pozneje, je dejal.

Zdravstveni delavci na robu zmogljivosti

Kljub temu, da ni enostavno in da so zdravstveni in drugi delavci, ki se ukvarjajo z epidemijo, na robu zmogljivosti, Poklukar ocenjuje, da se v državi dobro soočamo z epidemijo. Dobra novica po njegovih besedah predvsem je, da v bolnišnicah pri omikron različici koronavirusa zaenkrat ne beležijo večjega porasta števila covidnih bolnikov, posebej ob dejstvu, da imamo “odprte šole, kulturo, šport in da živimo praktično normalno življenje”.

Zagotovil je, da si bodo na ministrstvu še naprej predvsem prizadevali, da zagotovijo zadostno število PCR-testiranj. Pri tem od danes velja pravilo, da je tovrstno testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta.

Spremenjen protokol PCR-testiranj po ministrovih besedah sicer ni namenjen skrajševanju časa od odvzema brisa do potrditve oz. nepotrditve okužbe v laboratoriju, se mu pa zdi vseeno pomembno, da ta čas ni daljši od 24 ur. “Bil sem v kontaktu z direktorjema Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in oba mi zagotavljata, da so izvidi znotraj 24 ur, kar je zelo pomembno,” je dejal na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi razpisa za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva.

Po Poklukarjevih besedah pomemben dosežek, posebej ker je od prejšnjega tedna do danes število dnevnih PCR-testov s 14.000 naraslo na 19.000.

Povečalo se je tudi število dnevno opravljenih hitrih testov, in sicer na 88.000, a pri tem minister ne vidi težav, saj so v četrtem valu epidemije zmogli tudi 110.000 hitrih testov na dan. “S tega vidika ne vidim ozkih grl,” je dejal.

Poklukar ne vidi dodatnih sproščanj za karanteno, kar si na primer želi gospodarstvo. “To, kar je trenutno, je maksimalno, kar je mogoče,” je dejal. Bi pa lahko prišlo do nekaterih sprememb, ki bodo v prid tudi gospodarstvu, pri izolaciji. Spremembe bodo po ministrovih besedah predstavili v prihodnjih dneh.

Karantena in izolacija nista isto

Je pa Poklukar opozoril, da med ljudmi pogosto prihaja do izenačevanja karantene in izolacije. “Izolacija je, ko ima nekdo pozitiven test in je okužen, in po zdajšnjih pravilih velja 10 dni. Pri karanteni pa gre za to, da nekdo še nima potrjene okužbe, je bil pa v visoko tveganem stiku in obstaja tveganje, da bo zbolel. Pri tem karantena velja sedem dni,” je pojasnil.