Opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so vložile interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka.

O tem so razmišljale že, ko je poleti na referendumu padla v vodo novela zakona o vodah, kapljo čez rob pa je pomenilo nedavno razkritje posnetka domnevnega Vizjakovega pogovora s podjetnikom Bojanom Petanom.

Očitajo mu netransparentno delovanje

Kot je pojasnil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ministru očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države, poroča portal 24ur. Če bi moral biti kot minister varuh okolja in javnega interesa, Vizjak svojo funkcijo razume kot da je varuh parcialnih interesov, je ocenil Golubović.

Omenil je tudi afero Glupi davki, ki jo je izpostavil POP TV. V oddaji 24UR ZVEČER so namreč objavili posnetke ministra Vizjaka, ki je znanemu podjetniku Bojanu Petanu v času prve Janševe vlade in t. i. “vojne proti tajkunom” predlagal, kako se izogniti plačilu davka. Ob tem mu je ponujal tudi sodelovanje države in nadzornega sveta, če bo pristal na njegove pogoje.

Očitajo mu tudi neposredno odgovornost za sprejetje okoljsko škodljivega Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, s čimer je po mnenju predlagateljev kršil ustavo RS, poslovnik DZ, zakonodajo, mednarodne pravne akte in skupne cilje celostnega upravljanja z okoljem.  Prepričani so tudi, da je minister načrtno omejeval javno obravnavo, izključeval strokovno javnost iz postopka priprave novele Zakona o vodah in namerno zavajal javnost. 

Volivci so sicer na referendumu julija letos odločno zavrnili novelo zakona o vodah, referendumska udeležba pa je bila druga najvišja doslej. Vizjak je takrat ocenil, da so se ljudje odzvali čustveno, dejal pa je tudi, da je bil referendum ugrabljen in zlorabljen za druge cilje, tudi politične.