Predsednik republike Borut Pahor je na današnjem srečanju Državno volilno komisijo (DVK) uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v DZ. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v DZ pa 24. april.

Pahor ocenjuje, da ima Državna volilna komisija dovolj časa, da tudi v covidnih razmerah pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma.

Ob tem je spomnil, da se je v začetku novembra lani v državnem zboru na ločenih pogovorih posvetoval o datumu razpisa parlamentarnih volitev in je bilo razen ene poslanske skupine soglasno mnenje, da je prvi možni datum, 24. april, najboljša izbira. Takšno pa je bilo tudi njegovo mnenje.

Jelinčič predlagal prestavitev volitev

Za izvedbo volitev 5. junija 2022 pa se zavzema prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. “To je legitimno stališče, vendar pa je moja pristojnost in moja odgovornost, da se odločim in podpišem odlok ter razpišem volitve,” je dodal Pahor.

Glede covidnih razmer je med drugim povedal, da je bilo v zadnjih dveh letih v teh razmerah v evropskih državah opravljenih več kot 40 volitev na lokalni, deželni in državni ravni, pri čemer so našli različne načine za nemoten potek in izvedbo volitev. Na Portugalskem bodo na vrhu petega vala konec tega meseca izvedli parlamentarne volitve, je še izpostavil predsednik.

Spomnil je še, da se vlada ne glede na povečano število okužb s koronavirusom, vrh petega vala sicer pričakujemo do konca meseca, za razglasitev epidemije covida-19 ni odločila. Poleg tega kljub povečanemu številu okužb ni zaprtja države, temveč prav nasprotno, popuščanje ukrepov glede dolžine karantene za normalno omogočanje dela in življenja.