Zaradi ukrepov, ki jih je za preprečevanje možnosti širjenja korona virusa sprejela Uprava Republike Slovenije za javna plačila, Komisija za preprečevanje korupcije do nadaljnjega ne bo več posodabljala podatkov o izvedenih transakcijah v aplikaciji Erar.

Erar je aplikacija, ki širši javnosti omogoča vpogled v to, kam gre javni denar. Aplikacija se zaenkrat ne posodablja, zato za nedoločen čas ostajamo brez podatkov o finančnem dogajanju v državi.

Uprava ne daje podatkov, Komisija jih ne more nadzorovati

»Komisija za preprečevanje korupcije ima z Upravo RS za javna plačila (UJP) sklenjen dogovor o posredovanju podatkov plačilnih transakcij v breme zavezancev po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja in podatkov prejetih e-računov proračunskih uporabnikov,« povedo na Komisiji za preprečevanje korupcije ter dodajo, da je UJP komisijo 16. marca obvestil, da bodo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa od 17. marca 2020 do preklica izvajali le nujne naloge, povezane z izvajanjem plačilnih in drugih storitev za proračunske uporabnike.

Kam gre javni denar? Ne vemo.

Komisiji v tem času ne bodo posredovani podatki o transakcijah in e-računih. Obljubljajo pa, da bodo vsi manjkajoči podatki objavljeni takoj, ko bodo na voljo s strani UJP. Aplikacija Erar namreč predstavlja najpomembnejši vir informacij o tem, kaj se dogaja z javnim denarjem, zato je njeno delovanje eden od ključnih elementov demokracije.