Gostilne bi lahko bile odprte ves čas med epidemijo za strežbo malice, a tega večina gostincev ne ve.

Slika je simbolična.

Slovenski gostinski lokali zaradi epidemije že štiri mesece v svojih prostorih ne smejo streči hrane in pijače, toda, kot so sinoči razkrili v Odmevih, to ne velja za vse. Gostilne lahko strežejo obroke, če nudijo malico za zaposlene v podjetjih oziroma delujejo kot menza, poročajo Slovenske novice.

Odprti za pripravo malice

Za Odmeve se je izpostavil eden od gostincev, ki v svoji gostilni vsak dan postreže šestdeset obrokov na dan za posamezne zaposlene. Kot pravi, so na ministrstvu za gospodarstvi in NIJZ večkrat preverjali, ali bi lahko delavce, ki so delali v bližini, postregli v gostilni. Ves čas so jim zatrjevali, da ne oziroma lahko le tiste goste, ki spijo v hotelu.

A do preobrata je prišlo konec decembra, ko jih je obiskala inšpektorica z Uprave za varno hrano, ki je prišla preverit, ali pri delu uporabljajo prava razkužila. Ko so ji odgovorili, da razvažajo hrano in da hrano pripravljajo predvsem za poslovne partnerje , torej delavce iz podjetij, jim je zatrdila, da delavci lahko jejo v gostilni, če se upošteva covid ukrepe. Malico so začeli streči v začetku januarja, pogodbo pa imajo s tridesetimi podjetij.

A do preobrata je prišlo konec decembra, ko jih je obiskala inšpektorica z Uprave za varno hrano, ki je prišla preverit, ali pri delu uporabljajo prava razkužila. Ko so ji odgovorili, da razvažajo hrano in da hrano pripravljajo predvsem za poslovne partnerje , torej delavce iz podjetij, jim je zatrdila, da delavci lahko jejo v gostilni, če se upošteva covid ukrepe. Malico so začeli streči v začetku januarja, pogodbo pa imajo s tridesetimi podjetji.

Možnosti ne uporablja skoraj nihče

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je sinoči potrdil, da če v gostilno prihajaš v imenu podjetja, ti tam malico lahko postrežejo. A te možnost ne uporablja skoraj nihče v gostinstvu, saj, kot so dejali v sekciji za gostinstvo in turizem, so pristojne večkrat prosili za razlago odloka, a so jih vsakokrat zavrnili, da je strežba v gostilni zaradi vladnega odloka o prepovedi druženja oseb nemogoča.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je sinoči potrdil, da če v gostilno prihajaš v imenu podjetja, ti tam malico lahko postrežejo. A te možnost ne uporablja skoraj nihče v gostinstvu, saj, kot so dejali v sekciji za gostinstvo in turizem, so pristojne večkrat prosili za razlago odloka, a so jih vsakokrat zavrnili, da je strežba v gostilni zaradi vladnega odloka o prepovedi druženja oseb nemogoča.

Tudi na zdravstvenem inšpektoratu so za oddajo potrdili, da bi gostilne v času trajanja epidemije lahko imele ves čas odprta vrata za B2B, kot se je izrazil Zajec.