Trenutno je približno 20 odstotkov zaposlenih odsotnih zaradi različnih razlogov, je danes v izjavi za medije povedala generalna direktorica inštituta Andreja Uštar. Uštarjeva je dejala, da so zaposleni odsotni zaradi karanten, bolniške odsotnosti pa tudi varstva otrok. “Ampak še vedno obvladujemo situacijo, nadomeščamo svoje zaposlene, trudimo se in zdravniška obravnava deluje naprej,” je povedala Uštarjeva. Spomnila je, da onkološka dejavnost od začetka epidemije deluje neprekinjeno, zato upa, da bo tudi rdeča cona vzpostavljena le kratek čas oz. največ en mesec.

Strokovna direktorica onkološkega inštituta Irena Oblak pa je dejala, da vzpostavitev rdeče cone ni bila nepričakovana. Vzpostavili so jo v dogovoru z ministrstvom za zdravje, zaenkrat pa obsega kirurški oddelek E1. Od zdaj bodo bolnike zato triažirali. “Tisti, ki bo do operacijo potrebovali prej, jo bodo tudi dobili,” je dejala Oblakova. Zaenkrat niso odpovedali nobene operacije.

Poostrili vse ukrepe na onkološkem inštitutu

V primeru, da bi onkološki bolnik s covidom-19 potreboval intenzivno terapijo, ga bodo prevzeli v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, saj na onkološkem inštitutu svojega intenzivnega oddelka ne morejo spremeniti v covidni oddelek.

Na onkološkem inštitutu za zdaj ne gre za izbruhe, ampak s presečnimi testiranji trikrat na teden odkrijejo posamezne bolnike, ki so okuženi. Trenutno je takih bolnikov pet, je povedala Oblakova.

Na inštitutu so zato še bolj poostrili vse ukrepe. “Zdaj smo res hermetično zaprti. Prepovedali smo tudi vse svojce, da prihajajo zraven, razen seveda za bolnike, kjer se nenadoma poslabša zdravstveno stanje, za umirajoče bolnike, in tiste, ki tudi po zakonu rabijo spremstvo,” je razložila Oblakova. Dodala je, da vsak vstop lahko pomeni vnos okužbe.

Glede vzpostavitve rdeče cone na onkološkem inštitutu je danes na vprašanja novinarjev odgovarjal tudi generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič. Dejal je, da je “pet bolnikov, ki morajo biti oskrbljeni zaradi primarne diagnoze, ki ni covid-19, zagotovo boljše oskrbljenih tam, kjer so”, da pa je seveda treba vzpostaviti neko rdečo cono.

Oddelek DTS v okviru UKC je po njegovih besedah primarno namenjen bolnikom z diagnozo covida-19 ali pa tistim, ki nimajo te diagnoze, a je vseeno lahko njihovo zdravljenje tudi na DTS “korektno”.

Povedal je, da so v preteklosti prevzemali onkološke bolnike, a v zdajšnjih razmerah po njegovih besedah to ni več mogoče, saj ni več mogoče zagotavljati obenem tudi najboljši možen nivo zdravljenja primarne diagnoze ter da je na oddelku DTS v hali s 46 posteljami izvajanje kemoterapije precej bolj zahtevno dejanje, kot je to v izolacijski sobi na matičnem oddelku.

“Ne gre za to, da ne želimo prevzemati, gre za to, da smo pač vsi na istem čolnu,” je dejal in dodal, da se morajo sicer tudi klinični oddelki UKC prilagajati in da imajo vsak svoje rdeče cone. Da DTS ni primerna lokacija za onkološke bolnike, je poudarila tudi vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Tatjana Mrvič.