Proti učiteljici na Osnovni šoli Franca Rozmana – Staneta Maribor so uvedli disciplinski postopek. Razlog naj bi bil, da ne izpolnjuje nobenega od PCT pogojev, ki so obvezni za delo v šolskem prostoru.

Po poročanju spletnega Večera proti zaposleni teče disciplinski postopek. Pretekli konec tedna je namreč zakrožil video učiteljice, v katerem nagovarja starše, naj otroci ne hodijo več v šolo, ker je ta režimska, tudi sicer učiteljica nasprotuje ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in sodeluje v Gibanju OPS (Osveščeni prebivalci Slovenije), ki nasprotuje cepljenju. Po poročanju Nova24 gre za učiteljico Špelo Šeško.

Njeno razmišljanje in objave na družbenih omrežjih so zasledili tudi starši omenjene šole, odzvala se je tudi ravnateljica Katja Pregl. “Zaposlene od sprejetja odloka, kjer so morali zaposleni izpolnjevati PCT-pogoj, ni v naši delovni sredini. Zoper njo je skladno z določili delovnopravne zakonodaje trenutno v teku postopek, zato zadeve med trajanjem tega postopka žal ne moremo komentirati,” je ravnateljica obvestila starše.

Učiteljica se ni želela testirati

Iz okrožnice ministrstva za izobraževanje izhaja, da neupravičena odklonitev testiranja pomeni kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in delodajalec lahko v skrajnem primeru kršilca tudi odpusti. Na OŠ Franca Rozmana – Staneta so učiteljico dvakrat pozvali, naj se udeleži testiranja, pa se ga ni, zato ji je bila izrečena prepoved opravljanja dela zaradi nespoštovanja odloka. Povabljena je na razgovor in če pogojev iz odloka ne bo izpolnjevala, bo sledila odpoved iz krivdnih razlogov.