Minister za zdravje je predstavil stanje na področju zdravstva v Sloveniji in napovedal reforme.

Na novinarski konferenci Ministrstva za zdravje na temo pregleda stanja na področju zdravstva v Sloveniji je minister za zdravje Daniel Bešič Loredan predstavil stanje zdravstva v državi in napovedal prihodnje reforme na tem področju.

Minister je napovedal, da bodo do konca leta našli rešitev za spremembe koncesij, s 1. 1. 2025 pa naj bi ukinili obstoječo obliko dopolnilnega zavarovanja.

Od 2017 do 2022 so slovenske bolnišnice v kumulativi v milijonskih izgubah, ostali deležniki pa kažejo 200-milijonski presežek.

Po številu zdravnikov se Slovenija uvršča pod povprečje, po številu aktivnih medicinskih sester smo nad povprečjem v EU.

Vsem prebivalcem moramo zagotoviti enakopraven dostop do enake kvalitete zdravstvenih storitev, kadar jo potrebujejo, ne glede na družbeni status, regijo, starost in spol. Nič ne sme vplivati na dostopnost zdravljenja, ko ga vsak potrebuje,” je povedal minister za zdravje, ki je dodal, da je “Cilj koheziven, vzdržen in v prihodnost usmerjen model. Zdravstveni sistem, ki bo omogočil dostop do zdravstvene oskrbe slehernemu. Cilj je digitaliziran učinkovit in finančno vzdržen sistem.

Finska vizija

Naš cilj je finska vizija zdravstvene reforme. Da na primarni ravni dobijo pacienti praktično vso oskrbo. Poskrbeti moramo za mlado, delovno aktivno in starejše prebivalstvo,” je še dodal Bešič Loredan.