Logarjeva se je danes dotaknila predvsem pojasnil glede razlike med karanteno in izolacijo, izpostavila pa je tudi, da zaznavajo vse obolelih med prebolevniki.

Kaj je karantena in kaj izolacija

Karantena je za ljudi, ki so bili v tveganem stiku. Tam ostanejo toliko časa, kot je trenutno določeno, torej sedem dni.  “Kadar ljudje v karanteni zbolijo, gremo iz karantene v izolacijo,” še pojasnjuje. Kadar oseba v karanteni ne zboli, v izolacijo ni napotena in se tretira kot zdrava oseba.

V izolaciji ostanejo toliko časa, da lahko rečemo, da ni več kužna.

V izolacijo napotimo osebe, ki so že zbolele, torej imajo bolezenske znake ali potrjeno okužbo. “V izolaciji ostanejo toliko časa, da lahko rečemo, da ni več kužna,” pove Logarjeva. Od ponedeljka bodo izolacije trajale sedem dni in ne več deset.

Omikron se sicer kaže kot blažja oblika, Logarjeva pa svari: “Vidimo pa, da ljudje, ki imajo kronične bolezni, se jim te bolezni lahko poslabšajo in pristanejo v bolnišnici. V tem obdobju velikega števila okuženih ljudi je pomembno, da upoštevamo vsa pravila glede preventive. Tudi zunaj uporabljajmo masko, kjer ne moremo imeti razdalje.”

Pomen samoizolacije

Pri znakih je pomembno, da se samoizoliramo, se naročimo na test in v samoizolaciji počakamo rezultate testa. Na voljo sta dve zdravili, njuna učinkovitost pa je najboljša, če ju prejmemo v prvih petih dneh po izraženih znakih.

Omikron povzroča tipične znake prehlada, torej boleče žrelo, smrkavost,…manj pa je okužb spodnjih dihalnih poti, pljučnic in podobno.

Več oseb, ki so lani imele različico delta je zdaj ponovno okuženih z različico omikron. Logarjeva je zato pozvala vse, ki so že preboleli delta različico, da naj bodo posebno previdni.