Pred kratkim smo poročali, da sta sestri živeli v nemogočih pogojih. Stekla je akcija, a so prostovoljci odstopili, zato se ne moreta vrniti domov. Organizatorka projekta je pojasnila, da je težava, ker sta dekleti Romkinji.

Pred dvema tednoma smo poročali o žalostni zgodbi iz Prekmurja. Po smrti mame sta Nina in Leja ostali sami. Leja je pred mamino smrtjo imela svoje življenje. Sedaj se je vrnila k sestri, da ji pomaga pri vsakodnevnih opravilih. Nina je namreč prej živela s svojo mamo. Ostali sta v slabih bivalnih razmerah. Vlaga in plesen sta popolnoma uničili stanovanje. Zato so v Facebook skupini Baza prostovoljcev stopili skupaj. Žal pa je sredi akcije od dela odstopilo precej prostovoljcev in dela se niso mogla nadaljevati, sestri pa se nista mogli vrniti domov.

Nina je pod hudim psihičnim pritiskom, zato si prizadevajo, da hišo čim prej dokončajo

»Leji se je svet porušil, prej zaposlena, vajena samostojnega življenja, bo sedaj skrbela za Nino. Nino katera ne piše, ne govori, ni sposobna sama iti v trgovino, ne po opravkih. Nina, ki trpi za hudimi posledicami zlorab in je zadnje dni, ko ne živi doma pod hudim psihičnim pritiskom ter na antidepresivih. Njeno stanje je vsak dan slabše in zato si prizadevamo, da hišo čim prej dokončamo,« zapiše organizatorka akcije Cvetka Vereš. Zadnji teden je dela spremljala od doma, saj sta stres in mraz naredila svoje.

Za končanje del potrebnih okoli 1500 evrov

Obrnili smo se na Cvetko Vereš in jo povprašali, kakšna je trenutna situacija, dva tedna po prvo objavi. »V tem času smo uspeli urediti estrihe, prebeliti stene, položili ploščice v kuhinji. Prejeli smo še okoli 400 evrov donacij. Ves denar sproti porabimo za material, da lahko dela nadaljujemo. Vsa dela se izvajajo prostovoljno,« pojasni. V tem času se je sicer javilo več podjetij, ki pa bi za delo želela plačila.

»Da bi se dolgoročno rešili vlage, si želimo urediti še fasado. Da bi končali z deli, potrebujemo še okoli 1500 evrov. Nujno potrebno je še vratno krilo in bojler za kuhinjo. Če bo vse po sreči, ta vikend montiramo kuhinjo in dnevno sobo,« z veseljem opisuje Cvetka, za katero je sicer precej stresa. Tovrstna akcija je namreč velik zalogaj.

Uspešno povezovanje z drugimi društvi in ustanovami

»Občina je pomagala s plačilom kontejnerjev za odvoz stvari iz hiše, Rdeči križ je odgovoril, da v ta namen ne razpolagajo z denarnimi sredstvi. CSD je z enkratno denarno socialno pomočjo pokril stroške pogreba. Del enkratne socialne pomoči pa bo Nina namenila za drva. Da, povezali smo se z drugimi društvi in ustanovami, katera so pomagala vsak po svojih močeh. Skupaj smo za material porabili 2.556,66 EUR. Veliko materiala smo prejeli kot donacijo,« pojasni organizatorka.

Naenkrat sedežne garniture ni več, omar ni več, hladilnik rabijo sorodniki, pralni stroj sosedje. Zaradi tega se soočamo s tovrstnimi težavami, eni to odkrito priznajo, drugi se enostavno več ne oglasijo.

Za Cvetko je sicer to tretji projekt, meni, da je največ težav, ker sta Nina in Leja Romkinji. »Vendar sta vseeno tak kot jaz in vi, človeka, bitji, ki dihata, čutita in živita. Kateri si prav tako zaslužita dostojno življenje, življenje v toplem, suhem in varnem domu, kot vsi mi. Veliko ljudi je prav zaradi tega odpovedalo pomoč. Naenkrat sedežne garniture ni več, omar ni več, hladilnik rabijo sorodniki, pralni stroj sosedje. Zaradi tega se soočamo s tovrstnimi težavami, eni to odkrito priznajo, drugi se enostavno več ne oglasijo,« doda.

Če želite pomagati tudi vi, lahko pokličete ali pošljete sporočilo na 040/754-617 ali pišete na dobrodelnodrustvo@gmail.com. Sredstva lahko nakažete tudi na naslov spodaj:

Dobrodelno društvo Pomagajmo odprtih src, Bakovci, Vrtna ul. 15, 9000 Murska Sobota, TRR pri NLB: SI56 02015 – 0254139042, za Lejo.

Prostovoljci sredi akcije dvignili roke: sestri živeli v nemogočih pogojih, sedaj se ne moreta vrniti domov