Franc Vindišar je pojasnil, kako lahko od danes naprej izolacijo prekinete že po sedmih dneh.

Zanesljiv izvid hitrega antigenskega testa

Franc Vindišar je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnil, da se kot začetek izolacije pri osebi brez znakov okužbe šteje dan, ko prejme pozitiven izvid PCR-testiranja. Pri osebi z bolezenskimi znaki okužbe, ki je bila potrjena tudi s PCR-testom, pa se kot prvi dan izolacije šteje dan, ko se pojavijo simptomi okužbe.

Izolacija se od danes lahko prekine po sedmih dneh, in sicer z negativnim izvidom hitrega antigenskega testa, opravljenem pri izvajalcih testiranja. Tem so v petek po besedah Vindišarja na video konferenci predstavili strokovna priporočila glede skrajšanja izolacije.

Posebnih terminov ne bo

Po dodatnih pogovorih s stroko so na ministrstvu tudi sprejeli odločitev, da posebni termini za testiranje tistih, ki bodo prekinili izolacijo, niso potrebni. “Vseeno svetujemo, da se udeležijo testiranja v zaključnih terminih opravljanja testiranja pri izvajalcu,” je pozval državni sekretar.

˝Ključno je, da se tisti, ki se iz izolacije odpravljate na testiranje, res dosledno držite vseh preventivnih pogojev za zajezitev širjenja virusa. To je razdalja, maska in razkuževanje rok,˝ je opomnil Vindišar.

Z današnjim dnem lahko izolacijo krajšajo tudi tisti, ki so pozitivne izvide PCR-testiranj prejeli v preteklem tednu. Vendar pa po besedah državnega sekretarja skrajševanje izolacije ni možno za osebe, ki sodijo v skupino bolnikov z oslabljenim imunskim sistemom (osebe, ki prejemajo kemoterapijo in biološka zdravila ali imajo bolezni imunskega sistema), in za osebe s težjim potekom covida-19, ki zahteva hospitalizacijo.