Na območju Ljubljanskega barja med Škofljico in Igom je danes okoli 10. ure prišlo do balonarske nesreče, v kateri so se poškodovale štiri osebe, vključno s pilotom balona, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. Dva balona sta poletela iz okolice Bistre na enourni polet in sta imela tudi namen pristati na Ljubljanskem barju. Pri pristanku enega od balonov, v katerem je bilo šest oseb – pet belgijskih in en slovenski državljan – se je pripetila nesreča, ko je balon s košaro trčil v travnik, je danes v izjavi za medije v Ljubljani povedal predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana Tomaž Tomaževic.

Poškodovale so se štiri osebe: 55-letni državljan Belgije, ki je bil pilot zrakoplova, 28- in 54-letni potnici ter 67-letni slovenski državljan, ki je bil pomožni pilot. Vse poškodovane so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

UKC Ljubljana je prek Twitterja sporočil, da so trije izmed poškodovancev težje poškodovani in eden lažje ter da nihče ni življenjsko ogrožen.

Še vedno ni znano, kaj je povzročilo nesrečo, v kateri je poškodovan tudi en Slovenec. 

Drugi balon, v katerem so bile tri osebe, je varno pristal na barju. Kraj je zavarovan in je izključena možnost požara ali eksplozije. Do sedaj še ni znano zakaj je prišlo do nesreče balona, policisti opravljajo ogled in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah dogodka.

Ob pristanku je pihal močen veter, ob tem so štiri osebe padle iz košare balona

Grega Trček iz Balonarskega centra Barje je v izjavi za STA poudaril, da bo točen vzrok za nesrečo jasen šele po zaključeni preiskavi. Kot je še dejal, je ob pristanku pihal močan veter, ob tem pa so štiri osebe padle iz košare balona. Drugi balon je medtem po Trčkovih besedah kljub danim vremenskim razmeram pristal brez težav.

Vodja izmene na reševalni postaji UKC LJ Robert Sabol, ki je kot prvi reševalec posredoval na kraju nesreče, pa je pojasnil, da so bili sprva obveščenih o šestih poškodovanih na kraju nesreče, zato so aktivirali tudi načrt za velike nesreče, a so ga kasneje ob prihodu na sam kraj in pregledu stanja preklicali. Po besedah Sabola, ki je sicer posredoval tudi v balonarski nesreči leta 2012, pa je bila tokratna nesreča bistveno manjših razsežnosti.

Do hujše balonarske nesreče je v Sloveniji namreč prišlo leta 2012, prav tako na Barju, ob tem pa je balon tudi zagorel. V nesreči je umrlo šest ljudi. Balon je takrat vzletel kljub nestanovitnemu vremenu in napovedi neviht.